9 Σεπ 2009

Πιστεύω σε μια ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ, στην αυτοδυναμία του»

Συνέντευξη στον "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΘΡΑΚΗΣ" (link)

«Στο νομό Ξάνθης το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει ιστορική νίκη» • «Απαιτείται ουσιαστική αλλαγή όλου του τρόπου λειτουργίας της χώρας»

Την επιθυμία του να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ξάνθης ο Σωκράτης Ξυνίδης, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νομού Ξάνθης, υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές του 2007, την ανακοίνωσε εδώ και καιρό. Σήμερα μιλά στον ΠτΘ για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αλλά και για τις προσδοκίες του αποτελέσματος των εκλογών. Ο κ. Ξυνίδης πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την αυτοδυναμία και ότι στο Νομό Ξάνθης θα καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θέλει ριζικές αλλαγές.

«Κίνητρο η προσφορά στην κοινή προσπάθεια για τον τόπο»

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη, καταθέσατε την υποψηφιότητά σας για να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στο Νομό Ξάνθης. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε για να πάρετε αυτή την απόφαση;

Σ.Ξ.: Έχουμε πιστέψει από το 2004 και μετά, ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, από μία άλλη κουλτούρα και από μια άλλου είδους λειτουργία. Αυτή η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, πέρασε από πολλά κύματα. Σ’ αυτή την προσπάθεια στάθηκα συνεπής από τότε μέχρι σήμερα. Ήμουν δίπλα σε αυτήν. Τώρα που έφθασε η ώρα, αυτά τα οποία λέγαμε και αυτά τα οποία ονειρευόμασταν και έχουμε τη δυνατότητα μέσα από την άσκηση της εξουσίας να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα για την χώρα, θεώρησα ότι δεν μπορεί να είμαι έξω από αυτή την προσπάθεια, ότι αυτές τις στιγμές με την ένωση όλων των δυνάμεων που συστρατεύονται σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτό ήταν το κίνητρό μου. Κίνητρο προσφοράς απέναντι στην κοινή προσπάθεια για τον τόπο, στην πολιτική παράταξη που υποστήριξα από μικρό παιδί και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις σκέψεις και τις αντιλήψεις του οποίου είμαι δίπλα από την πρώτη στιγμή.

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη, τι προσδοκάτε από το αποτέλεσμα των εκλογών;

Σ.Ξ.: Σε πανελλαδικό επίπεδο βλέποντας την σκέψη του κόσμου, όσο μου επιτρέπει να έρχομαι σε επαφή μαζί του τις τελευταίες ημέρες, εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη. Η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία. Βλέπω ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες και στην έκθεση από τον κ. Καραμανλή να αντιστρέψει ό,τι μπορεί να περιορίσει από αυτό το κλίμα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Πρόκειται αυτή τη στιγμή για ένα ποτάμι, πρόκειται για κλίμα συνολικής εκτροπής αυτών που υπήρξαν μέχρι σήμερα. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα ή καμία εξαγγελία, πόσο περισσότερο όταν αυτές οι εξαγγελίες έχουν χιλιοειπωθεί, δεν μπορεί να ανατρέψει αυτό το κλίμα. Πιστεύω σε μια μεγάλη ευρεία νίκη του ΠΑΣΟΚ και στην αυτοδυναμία του από τις πρώτες εκλογές, πιστεύω ότι θα διαψευστούν τα σενάρια ότι θα χρειασθούν επανειλημμένες εκλογές.
Όσον αφορά στο Νομό Ξάνθης η αίσθησή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει ιστορικό ποσοστό νίκης στο νομό το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια άλλη πορεία για αυτόν.

«Ζητούμενο η πολιτική απόφαση αλλαγής των πάντων»

ΠτΘ: Κ. Ξυνίδη, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ελληνικός λαός έχει τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσει. Η κριτική προς το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στο ότι δεν έχει πρόγραμμα…

Σ.Ξ.: Είναι κάτι που λέγεται για το ΠΑΣΟΚ από το 2005. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτε και έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις να παρουσιάσει. Κατά την άποψή μου, το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες θέσεις σε καίρια ζητήματα, πολύ περισσότερες από όταν ασκούσε την εξουσία ως κυβέρνηση. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι αυτό, που υποτίθεται όπως προβάλλεται, η ύπαρξη ή μη εφαρμόσιμων συγκεκριμένων θέσεων, όπως προσπαθεί να προβάλει η κυβέρνηση, είναι η πολιτική απόφαση για αλλαγή των πάντων. Και αυτό πλέον το σύστημα στους τομείς διοίκησης της χώρας, το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θέλει ριζικές αλλαγές. Δεν θέλει μεταρρυθμίσεις έτσι όπως ήθελε και τις έλεγε κατ’ όνομα ο κ. Καραμανλής εις όφελος πάντα των λίγων και εις βάρος των πολλών, αλλά ουσιαστική αλλαγή όλου του τρόπου λειτουργίας της χώρας. Αυτό το πράγμα το περιγράφουμε στα κείμενα και στην αντίληψή μας από το 2004 μέχρι και σήμερα με συνέπεια και θεωρώ ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, γιατί και στον απλό λαό έχει ωριμάσει αυτή η σκέψη και στην πολιτική μας ηγεσία ότι μόνο με συνολικές ανατροπές, με ριζική αναδιάταξη όλων των δομών της χώρας μπορούμε πράγματι να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Είναι η ώρα που, όπως είπατε, μπορεί να έχουμε πιάσει πάτο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αλλά ο ελληνισμός έχει αποδείξει ότι σε αυτές τις στιγμές πάντα καταφέρνει να βρίσκει τη δύναμη με μια σωστή ηγεσία, με μια σωστή καθοδήγηση να έχει τη δυνατότητα πραγματικά να πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε, έχουμε τη συμπαράσταση του κόσμου μέσα από μία εκλογική νίκη και με την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε ξανά αισιοδοξία στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να πετύχει μεγάλους στόχους όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός και με την επαφή που έχετε με τους πολίτες έχει ωριμάσει για να δεχθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης;

Σ.Ξ.: Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, μιλώντας αυτές τις ημέρες με ανθρώπους από την περιφέρεια, από τα χωριά, το πόσο συνειδητοποιημένος είναι ο λαός μας ότι δεν πάει άλλο, ότι θέλουν ριζικές αλλαγές, ότι δεν θέλουν να βλέπουν αυτό το χάλι και αυτή την κατάντια της Ελλάδας, αυτό το συγκεκριμένο σύστημα έτσι όπως λειτουργεί σε όλες του τις παραμέτρους. Ο κόσμος απαιτεί συνολικές ριζικές αλλαγές. Είναι η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ για τον τόπο να μπορέσει να εκφράσει αυτή τη διάθεση του κόσμου.

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Σ.Ξ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.


«Η ανταλλαγή απόψεων μέσω του διαδικτύου είναι το μέλλον»

Ο Σωκράτης Ξυνίδης πέρα από την άμεση επαφή που έχει με τους πολίτες έχει ξεκινήσει επαφή μέσω του διαδικτύου και του Facebook. Μιλώντας για το θέμα αυτό τόνισε τα εξής:

«Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μας μιλούσε για το διαδίκτυο και ότι η πολιτική θα γίνεται μέσω του διαδικτύου, πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι κανείς μας δεν τον πίστευε. Το επέβαλε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σαν τρόπο πολιτικού διαλόγου και πολιτικής επικοινωνίας. Κανένας μας, και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου, δεν πίστευε ότι θα φθάναμε σε αυτό το σημείο, τόσος κόσμος να ανταλλάσσει ελεύθερα ιδέες, σκέψεις προβληματισμούς, να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων μέσω του διαδικτύου. Αυτό είναι το μέλλον. Εξακολουθούν να υφίστανται οι παραδοσιακοί τρόποι επικοινωνίας, αλλά θέλουμε δεν θέλουμε το μέλλον είναι εκεί γιατί εξασφαλίζει πραγματικά απόλυτη ελευθερία στην έκφραση του λόγου και στην ανταλλαγή των επιχειρημάτων που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στο δημόσιο βίο. Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Βέβαια, τίθενται κάποια ζητήματα κανόνων, αλλά αυτά θα τα δει στο μέλλον μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ γιατί δυστυχώς παρατηρούμε και σε αυτόν τον τομέα ότι υπάρχουν κενά, τα οποία πιστεύω ότι θα ξεπερασθούν».