11 Οκτ 2009

Δικαίωση και ιστορική ευκαιρία η καταδίκη των Εφραίμ, Αρσένιου, Ψάλτη



Ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης, σε δηλώσεις του στο "Κανάλι 6", σχετικά με την καταδίκη των Εφραίμ, Αρσένιου και Ψάλτη, σχολίασε:

Για όσους ήμασταν μάρτυρες της διαδικασίας εκδίκασης τότε τον υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, και του Δεκεμβρίου (2003) και αργότερα της συζήτησης των παρεμβάσεων, πραγματικά ήταν μια μέρα δικαίωσης. Διότι, σε εκείνη την διαδικασία νοιώθαμε ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Τότε, μας λέγανε ότι απλά εμείς ήμασταν υπερβολικοί. Με απόφαση της Δικαιοσύνης πλέον, έχει κριθεί ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας μας, αλλά ότι πράγματι οι μοναχοί είχαν επηρεάσει το Δικαστήριο, προκειμένου να μην κάνει τη δουλειά του όπως έπρεπε. Είναι πραγματικά μια δικαίωση και νομίζω πως είναι μια καλή αρχή στο να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους, όσο αφορά τον καταλογισμό των ευθυνών και της λειτουργία των επιχειρησιακών παραγόντων και των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου".

Όσον αφορά τους εκ νέου ισχυρισμούς του Αρσένιου ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ανήκουν στη Μονή και αποκτήθηκαν με Χρυσόβουλα, ο κ. Ξυνίδης Τόνισε:

"Είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη Μονή Βατοπεδίου, για την ηγεσία της, να δηλώσει ότι δεν διεκδικεί τίποτα περαιτέρω από τη γη εδώ στη Θράκη και στη Ξάνθη. Η περιουσία είναι δημόσια. Έχει ήδη αποτυπωθεί αυτό με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Ροδόπης και από εκεί και μετά θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να σταματήσει αυτή η διεκδίκηση και η διένεξη της ηγεσίας της Μονής Βατοπεδίου με τον ντόπιο πληθυσμό, με τους κατοίκους της περιοχής, για να μας δώσουν την ευκαιρία να τους αποδώσουμε κι εμείς την τιμή που χρήζει μία Μονή του Αγίου Όρους.
Είναι και μια ιστορική ευκαιρία και ξανακαλώ και πάλι, την Ηγεσία της Μονής, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει την πνευματική, την πραγματική και ουσιαστική σχέση με τους κατοίκους της περιοχής. Εάν δεν το κάνουν, από εκεί και μετά εκ των πραγμάτων, τα δικαστήρια και η πολιτική, η εκτελεστική εξουσία έχουν την ευθύνη για το πως θα ρυθμίσουν αυτά τα θέματα.

Για τις πολιτικές ευθύνες και την παραγραφή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., συμπλήρωσε:

Το θέμα της παραγραφής είναι ένα νομικό ζήτημα. Εκείνο που προέχει πάνω απ' όλα είναι να ξέρει ο Ελληνικός λαός, σε όλη αυτή την υπόθεση, ποιοι συνύργησαν σε βάρος του Ελληνικού συμφέροντος. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα από την κοινωνία και νομίζω ότι όλοι πλέον θα σταθούν -και στέκονται- στο ύψος των περιστάσεων και θα αποδοθεί αυτό και μέσα από τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και μέσα από τη λειτουργία της πολιτικής".