25 Ιαν 2010

Παρέμβαση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Ερώτηση αναφορικά με τις κοινωνικές ανισότητες, που προκαλεί η υπ’ αρίθμ. 113/24.11.2009 εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, απεύθυνε προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, ο βουλευτής Ξάνθης, Σ. Ξυνίδης. Απαντώντας ο κ Κουτρουμάνης δήλωσε γνώστης του προβλήματος που προέκυψε και φορά περίπου το 20% όσων εντάσσονται στη νέα εγκύκλιο και δεσμεύτηκε πως το θεσμικό πλαίσιο θα αναμορφωθεί προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.
Αναλυτικά το κείμενο του διαλόγου παρατίθεται παρακάτω:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό αν θεωρεί ότι είναι κοινωνικά δίκαιη η υπ’ αρίθμ. 113/24.11.2009 εγκύκλιος του ΟΑΕΕ που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης – αναφέρομαι συγκεκριμένα στους μικροπωλητές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι πλέον εντάσσονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ με πολύ επαχθείς για αυτούς όρους - και αν θεωρείτε ότι αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο και αν υπάρχει πρόθεση από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου να επανεξετάσει μαζί με τον ΟΑΕΕ την περίπτωση αναθεώρησης αυτής της εγκυκλίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Πράγματι είναι ένα θέμα, το οποίο έχουμε παρακολουθήσει στενά την τελευταία περίοδο. Δημιουργήθηκε μία σύγχυση από αυτή την εγκύκλιο και μετά από την πρακτική που ακολουθήθηκε από ορισμένα υποκαταστήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που κάλεσα όλους τους επαγγελματίες σε πολλές περιοχές που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, να εγγραφούν στον Οργανισμό. Ζητήσαμε από τη διοίκηση του Οργανισμού να εκδώσει εγκύκλιο στην οποία να αναφέρεται ποιοι υπάγονται και ποιο όχι στην ασφάλιση του Οργανισμού. Μετά από αυτή την εγκύκλιο αποσαφηνίστηκε ποιες κατηγορίες συνεχίζουν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και επομένως, δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και κωμοπόλεις. Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία που είναι επαγγελματίες που έχουν μεν την έδρα τους στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή ή και στις γειτονικές πόλεις. Είπαμε ότι αυτοί οι επαγγελματίες, δηλαδή ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί ή μαραγκοί που έχουν δηλώσει την έδρα τους σε ένα μικρό χωριό, αλλά δραστηριοποιούνται ευρύτερα, δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι σε εκκρεμότητα. Αυτή τη στιγμή γίνεται η καταγραφή. Υπάρχει ένα πρόβλημα με μικροπωλητές και με κάποιες κατηγορίες που είναι το 20% περίπου αυτών που έχουν ειδοποιηθεί από τον Οργανισμό. Μελετάμε το θέμα και σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος νόμος και το πλαίσιο θα αναμορφωθεί για να μην υπάρξουν αδικίες για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.