26 Ιαν 2010

Απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή Ξάνθης κ. Κοντού σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το αγροτικό ζήτημα είναι γνωστό σε όλους πως αποτελεί χρονίζων πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο σήμερα είναι γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα συμπιέζεται ακόμη περισσότερο δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έφτασαν τη χώρα οι αδιέξοδες στο σύνολό τους πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο για πρώτη φορά στα πολιτικά μας πράγματα βρέθηκε μια κυβέρνηση η οποία δεν αναζήτησε άλλοθι στη συγκυρία αλλά αντίθετα υλοποιεί με συνέπεια από την πρώτη μέρα τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκε η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, τους χορηγήθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αναμορφώσαμε το ύψος των συντάξεων του ΟΓΑ έτσι ώστε αυτές να φτάσουν, στο τέλος της τετραετίας, τα 550 ευρώ κατά άτομο και τα 950 ανά ζευγάρι. Περαιτέρω είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια, παρεμβαίνει συγκροτημένα στο θέμα της υπερχρέωσης μεταξύ άλλων και των αγροτικών νοικοκυριών, με την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας.

Δυστυχώς για τον κ. Κοντό και τη ΝΔ, είμαστε εμείς σήμερα, που τακτοποιούμε τις εκκρεμότητες που αναπαρήγαγε η πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση στα χρονικά του τόπου. Ας πάψουν να υποκρίνονται και ας εξηγήσουν στους πολίτες γιατί σήμερα, εν έτη 2009, με υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τακτοποιούνται εκκρεμότητες στα πλαίσια του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής που εντάθηκαν την περίοδο 2003-2005!!. Μπορεί ο κ. Κοντός να επιχαίρεται ότι επί υπουργίας του εγκαίρως καταβλήθηκαν οι αγροτικές αποζημιώσεις, αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι η αναξιοπιστία και οι πελατειακές λογικές έχουν αφήσει βαριά κληρονομία στο αγροτικό ζήτημα. Εάν ξέχασε ο κ. Κοντός ας του θυμίσω εν τάχει τα 4 δις ζημίες του ΕΛΓΑ, τα 700 και 170 εκατ. ευρώ έλλειμμα στις δεσμεύσεις του Γ΄ ΚΠΣ και του προγράμματος των "Νέων Αγροτών". Ας εξηγήσει ο κ. Κοντός γιατί από το 2004 έως τον Σεπτέμβριο το 2009 η ψηφιοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έμεινε καθηλωμένη στο 38% του συνόλου, με κίνδυνο την απώλεια του 20% των επιδοτήσεων που δικαιούται η χώρα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αγνοεί άραγε ότι η ολοκλήρωση του συστήματος σε βαθμό που ξεπερνά το 70% είναι έργο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα έπρεπε κάποτε να εξηγήσει γιατί το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" είχε την ίδια κατάληξη με εργοστάσια, ναυαρχίδες της τοπικής ανάπτυξης, που ίδρυσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβανόμαστε τους αγρότες ως πελάτες ενός πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε στις 4 του Οκτώβρη. Στόχος μας είναι ένας η χάραξη μιας αξιόπιστης πολιτικής για τον αγροτικό τομέα. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι στον αγρότη και θα του λέμε την αλήθεια κατάματα. Έχουμε ήδη εξαγγείλει θεσμικές ανατροπές για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου που οι πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ δεν μπόρεσαν να διανοηθούν ούτε κατ' ελάχιστον. Δίνουμε δημόσια απαντήσεις για όλα τα πολιτικά ζητήματα, που προκύπτουν από την άσκηση των πολιτικών μας. Ωστόσο δεν μπορώ να μην επισημάνω στον κ. Κοντό ότι οι Ξανθιώτες ακόμη περιμένουν τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα, που του θέσαμε ως ΠΑΣΟΚ από την προεκλογική περίοδο. Αλήθεια πιστεύει πως οι Ξανθιώτες ξεχάσαμε;