26 Μαρ 2010

Συνέντευξη στον Ρ/Σ "ΣΚΑΪ 100.3"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε στην εκπομπή μας αμέσως τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Ξάνθης. Γεια σας κ. Ξυνίδη. Τι κάνετε;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα. Καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αγωνία φαντάζομαι και εσείς - έτσι; - όπως όλη η Κυβέρνηση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, και όπως όλοι οι Έλληνες θα έλεγα, μάς αφορά όλους. Το θέμα είναι κοινό. Βέβαια, εμείς έχουμε περισσότερες ευθύνες και οπωσδήποτε μας βαραίνει, αλλά εδώ κρίνεσαι, εδώ αναμετριέσαι με τα προβλήματα και οφείλεις να είσαι παρών και να τα αντιμετωπίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ πώς είναι κ. Ξυνίδη; Το Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Συμβούλιο είχατε την ευκαιρία να τα πείτε πιο αναλυτικά. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, ακούστηκαν και κριτικές και γκρίνιες. Έχετε πείσει αλήθεια για τα μέτρα αυτά; Έχει πείσει η Κυβέρνηση τον κεντρικό κομματικό κορμό του ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Υπάρχουν κάποιες απόψεις οι οποίες αποκλίνουν περισσότερο σε ό,τι αφορά τις τακτικές παρά  την ουσία των πραγμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δηλαδή επί της ουσίας δεν έχει απαντήσει κάποιος διαφορετικά στο ερώτημα πώς η χώρα θα βρει σήμερα το χρήμα, το οποίο χρειάζεται να δανειστεί, με τόκο που δεν θα την οδηγήσει στην καταστροφή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο η τακτική είναι κάτι σημαντικό, επιτρέψτε μου κ. Ξυνίδη, σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, η τακτική, η στρατηγική.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, θέλω να σας πω όμως...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επιτρέψτε μου μόνο να πω αυτό, ότι καταλογίζουν πολλοί στην Κυβέρνηση σημαντικά λάθη ως προς την τακτική των τελευταίων μηνών, ως προς την πίεση δηλαδή που ασκήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπερβολική χρήση, επιτρέψτε μου, της φράσης «προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», κάτι που για πολλούς αυτή τη στιγμή το πληρώνουμε και το πληρώνουμε πολύ ακριβά, με τα σπρεντ στο Θεό.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακούστε λίγο. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να αποδίδει εκ του αποτελέσματος, και να έρχεται μετά και να εικοτολογεί, ίσως έφταιγε αυτό, ίσως έφταιγε εκείνο. Εάν για παράδειγμα για οποιονδήποτε λόγο είχαν πέσει τα σπρεντ, ίσως τα αποδίδανε στην ίδια τακτική ή σε κάποιες παραλλαγές τακτικών που ακολουθήθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως δεν έπεσαν.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Άρα, αυτό θέλω να σας πω, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Να έρχεται κάποιος πολιτικά, και να κάνει τον έξυπνο στο τέλος και να κρίνει εκ του αποτελέσματος, μάλλον είναι κάτι το οποίο δεν συμβάλλει και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εγώ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που κάνουν τους έξυπνους;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Παντού υπάρχουν. Υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλω να σας πω ότι το ενδιαφέρον, αν θέλετε, της πολιτικής συζήτησης που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι ακούστηκαν επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. Δηλαδή δεν υπήρχε μια άποψη η οποία έλεγε ότι ξέρετε, θα έπρεπε να γίνει και αυτό ή θα έπρεπε να γίνει με λίγο διαφορετικό τρόπο.                                                                                                                                                             
                        Άρα αυτό το οποίο - για να απαντήσω στο ερώτημα το αρχικό που μου βάλατε - έγινε το Σαββατοκύριακο ήταν μια συζήτηση, η οποία προσέφερε στον εσωκομματικό διάλογο και στο ξεκαθάρισμα των σκέψεων μέσα στο μυαλό μας, αλλά εντέλει αυτό το οποίο βγήκε είναι ότι υπάρχει μια αμέριστη στήριξη αυτή τη στιγμή, η οποία εκδηλώθηκε και σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και δεν είναι στήριξη λόγω της δύσκολης στιγμής. Είναι στήριξη επί της ουσίας.     
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και προλαβαίνω όσους ακροατές και όσες ακροάτριες μπορούν να πουν: μα τι κάνετε τώρα, πολιτικολογείτε ενώ ο κόσμος καίγεται. Έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί όλοι ξέρουμε ότι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει στις Βρυξέλλες.
                        Το θέμα είναι εδώ τι θα γίνει και πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και αν θα χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα και σ' αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, που κατά κοινή παραδοχή έχουμε μπροστά μας, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για σταθερότητα και στην Κυβέρνηση και στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Δηλαδή η οποιαδήποτε παραφωνία ή η ανωμαλία που μπορεί να προκύψει ίσως μας κοστίσει ακριβά, γι' αυτό το ρωτώ.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακούστε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ τέτοιο ζήτημα. Τώρα, αν, ας πούμε, από τα χιλιάδες μέλη ή φίλους μας κάποιοι βγουν και πουν κάτι ή κάποιος, που έχει και συνδικαλιστική ιδιότητα δεν μπορεί κάποια στιγμή να συγκρατήσει τη συνδικαλιστική του δράση, σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι λογικό και αναμενόμενο και , αν θέλετε, δικαιολογημένο μέχρι ενός σημείου.
                        Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κανείς στο ΠΑΣΟΚ, και ιδίως πολιτικό στέλεχος το οποίο νιώθει ότι δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, στην Κυβέρνηση, και στο σχεδιασμό της για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση. Και θέλω εδώ να πω ότι δεν μπορεί κάποιος να μη δει ότι πριν από πέντε μήνες υπήρχε μια Ελλάδα με ένα πρόβλημα που ήταν στη γωνία, και όλοι λέγανε «βρείτε τα μόνοι σας, κόψτε το λαιμό σας, δείτε τι θέλετε να κάνετε» και προσπαθούσε η Ελλάδα να δείξει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο που αφορά στο ευρώ, που αφορά σε συνολική επίθεση κερδοσκόπων απέναντι στην Ευρώπη. Σήμερα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, θριαμβευτικό θα έλεγα, να επιβεβαιώνεται με το να παίρνουν θέση όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες και οι οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης στο ζήτημα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουμε λύσει το πρόβλημά μας, έτσι κ. Ξυνίδη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Βεβαίως, αλλά κοιτάξτε όμως, δεν θα είχαμε καμία ελπίδα να λύσουμε το πρόβλημά μας, αν δεν είχε γίνει όλη αυτή η πολύ σημαντική δουλειά κι αυτά τα πολύ σημαντικά βήματα, για να φθάσουμε σήμερα να υπάρχει μια κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη, που έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδος και να είναι με την πλευρά της Ελλάδας. Έχουν αντιληφθεί ότι το κέρδος για τη χώρα μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, και αυτή είναι η μεγάλη διπλωματική οικονομική επιτυχία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και της Κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη κ. Ξυνίδη να σας πω έτσι ένα ερώτημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λέει ο Πρωθυπουργός, λένε κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, μόνοι μας θα σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό, επιτρέψτε μου, καταχωρήθηκε ως μια αλλαγή στρατηγικής της Κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες.
                        Άρα προς τι τόση συζήτηση διερωτάται κανείς και τέτοια εμμονή για ευρωπαϊκή βοήθεια και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν μόνοι μας μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την άλλη δεν υπονομεύεται με όλη αυτή τη συζήτηση περί ΔΝΤ και ευρωπαϊκής βοήθειας αυτή η θυσία των Ελλήνων πολιτών αυτή τη στιγμή και αυτό το ρίσκο που πήρε η Κυβέρνηση με τα μέτρα, δεν είναι σαν να λες ότι τα μέτρα δηλαδή δεν θα αποδώσουν;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, κοιτάξτε. Τα μέτρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την Ελληνική Κυβέρνηση ήταν ο δρόμος, που, κατά την άποψη τη δική μας, έβγαζε από την κρίση και δεν χρειαζόταν ίσως και περαιτέρω πράγματα. Από εκεί και πέρα όμως το πρόβλημα είναι ο δανεισμός. Τα μέτρα δεν σήμαιναν ότι θα βρούμε χρήματα για να μην χρειαστούμε δανεισμό. Τα μέτρα σήμαιναν ότι θα βρούμε χρήματα, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμά μας σε αυτό που υποσχεθήκαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άρα να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να επανέλθουν οι φυσιολογικές συνθήκες δανεισμού.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακριβώς. Αλλά μέχρι αυτό να γίνει, μέχρι δηλαδή να περάσουν οι πρώτοι μήνες και να φανεί ότι πράγματι αυτά τα μέτρα αποδίδουν αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε, αμφισβητούν τη δυνατότητα υλοποίησης. Δεν αμφισβητούν τα μέτρα, όμως θεωρούν ότι εμείς οι Έλληνες κάθε φορά που τα λέμε αυτά ποτέ δεν τα κάνουμε στο τέλος.
                        Όταν όμως σ' αυτό το χρονικό διάστημα η χώρα χρειάζεται δανεισμό και πρέπει να δανειστεί με τέτοιον τρόπο που στην ουσία ό,τι βγαίνει από θυσία του ελληνικού λαού, θα πηγαίνει στα χέρια των διεθνών τοκογλύφων, δεν κάνουμε τίποτα. Εκεί είναι λοιπόν που ζητείται η στήριξη της Ευρώπης, ούτως ώστε αν μη τι άλλο, η Ελλάδα να παίξει αυτό το χαρτί της, δηλαδή της αξιοπιστίας της και της δυνατότητάς της να συνεργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους, διότι αλλιώς δεν έχουμε ελπίδα να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και επιπλέον, οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα μένουν ως μείωση του ελλείμματος, αλλά θα μένουν ως κέρδος στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων. Αυτός είναι ο αγώνας αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, παρόλα αυτά όλοι ζήσαμε αυτές τις ημέρες τις τεράστιες αντιρρήσεις που υψώθηκαν από την πλευρά της Γερμανίας. Εγώ συγκράτησα μια δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και Αντικαγκελάριο του κ. Westerwelle, που είπε στην ουσία - σε ελεύθερη μετάφραση το λέω - ότι κοιτάξτε να δείτε, αν βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή την Ελλάδα, θα φρενάρουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα αυτή και με άλλα λόγια ότι θα εφησυχάσουν και δεν θα προχωρήσουν στα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και εδώ μιλάμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
                        Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, πόσο πολιτικό θάρρος απομένει στο κελάρι της Κυβέρνησης, στο κελάρι του ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα χρειαστούν από εδώ και στο εξής; Ας μην γελιόμαστε, θα χρειαστούν. Έτσι δεν είναι;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Έχει φανεί, από την πρώτη στιγμή, από τους πρώτους μήνες ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να ανοίξει όλα αυτά τα μέτωπα και όλα τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια.
                        Θα ήταν πολιτικά παράλογο αυτό το οποίο κάνουμε με το να ανοίξουμε ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, Πρόγραμμα Σταθερότητας, διοικητική μεταρρύθμιση, όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα, που ξέρουμε ότι καθένα από μόνο του, αποτελεί ένα πολύ δύσκολο στοίχημα. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι εδώ που έχει φθάσει η χώρα είναι μονόδρομος και δικός μας μονόδρομος. Πρέπει να αποδείξουμε ότι πράγματι μπορούμε, καταφέρνουμε και έχουμε το πολιτικό θάρρος, όπως είπατε, και τη δύναμη να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές και να είμαστε σε ένα σημείο μετά από λίγα χρόνια που δεν θα αμφισβητούν την αξιοπιστία μας και τη σοβαρότητα αυτής της χώρας οι εταίροι μας, που δεν έχουν και άδικο σε μερικά σημεία, όσο κι αν μας πειράζει. Βέβαια, πάντα με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, γιατί δεν αρκεί μόνο να το πιστεύεις εσύ, πρέπει να το πιστέψει και ο ελληνικός λαός, να τον κάνεις να πιστέψει, ότι μπορούμε πράγματι.
                        Λοιπόν, ή θα τα καταφέρουμε ή δεν θα έχουμε καμία τύχη. Από εκεί και πέρα θα έρθουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι θα πουν, κάποια στιγμή, ότι αναλαμβάνουν να μας πουν πώς θα φτιάξουμε την οικονομία μας, να έχουμε χιλιάδες απολύσεις, να έχουμε πολύ σοβαρές μειώσεις μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε και αυτά όλα πρέπει πάση θυσία να τα αποφύγουμε.
                        Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό το οποίο είπαμε και για το οποίο δικαιωνόμαστε τώρα: Για να μπορέσει να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα που έχουμε, το δημοσιονομικό πρόβλημα που έχουμε, περνάει μέσα από τις μεγάλες, θεσμικές αλλαγές του κράτους, και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό, που φαίνεται ότι δικαιώνεται σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ξυνίδη. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Καλή σας ημέρα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.