23 Μαρ 2010

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΕΤ-3"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε στο δελτίο μας το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλησπέρα σας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω το ίδιο πρόβλημα στον ήχο με τον κ. Ξυνίδη, η επαφή μας σήμερα με την Αθήνα είναι λίγο δύσκολη, ελπίζω να βελτιωθεί στη συνέχεια.
                        Κύριε Ξυνίδη δεν ξέρω αν αιφνιδιάζεστε από τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες για τη συμφωνία η οποία φαίνεται να επιτυγχάνεται στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια της Ελλάδας. Θα ήθελα όμως μια πρώτη απάντηση από εσάς, εάν η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί όρους, όπως αυτούς που πριν από λίγο σημείωσα, να έχει ήδη δηλώσει χρεοκοπία η Ελλάδα, να συμβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -φαντάζομαι ότι εμείς θα προσφύγουμε εκεί- και σκληροί όροι για τις χώρες που παρανομούν, επί της ουσίας αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι όλο αυτό το ζήτημα της κρίσης, είναι ένα ζήτημα που εξελίσσεται μέρα με την ημέρα και μερικές φορές, από στιγμή σε στιγμή. Σε αυτή την κατάσταση, η οποία πολλές φορές αποτελεί κατάσταση διαπραγμάτευσης, καλό είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να μπορείς να παίρνεις θέση.
                        Εμείς από την αρχή είπαμε τέσσερα σημεία. Πρώτον, ότι η χώρα μας κατάφερε, μετά από ένα πολύ μεγάλο αγώνα σε σχέση με το που βρισκόμασταν 5 μήνες πριν, να έχει πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι δεν είναι ένα πρόβλημα Ελλάδας.
                        Πέρα από το εγγενές δικό μας πρόβλημα υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά συνολικά στο ευρώ και που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη, διότι αλλιώς κινδυνεύει όλο το σύστημα και την επόμενη μέρα θα είναι άλλος αδύναμος κρίκος μετά από την Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει, λοιπόν, να διαμορφώσουμε πλέον και κάποιες αντιλήψεις, οι οποίες λένε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει από κοινού.
                        Δεύτερον, είπαμε ότι αυτή την κρίση η Ελλάδα πρέπει να την αντιμετωπίσει μόνη της όσον αφορά στο δικό μας το πρόβλημα εδώ, το εσωτερικό, τα δημοσιονομικά μας και άρα υπ' αυτή την έννοια δεν ζητούμε άμεσα χρήματα. Όμως, επειδή κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε θέση που να αναγκαστούμε να δανειζόμαστε με τεράστια επιτόκια, τα οποία στην ουσία υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μας, θα πρέπει η Ευρώπη να μας παράσχει εκείνη την πολιτική στήριξη, ούτως ώστε να αποκλιμακωθούν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων και τα υψηλά επιτόκια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την παρέχει λοιπόν κ. Ξυνίδη τη στήριξη, αλλά την παρέχει με όρους που δεν σας κρύβω μιλώντας με στέλεχος της Κυβέρνησης πριν από λίγο, μου είπε ότι του φαίνονται δυσβάστακτοι, ότι ίσως η χώρα μας πρέπει να προτιμήσει τις αγορές, αν τουλάχιστον έστω και λίγο πέσουν τα spreads.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ θα έλεγα να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι και να εκτιμήσουμε αυτό που θα διαμορφωθεί. Πριν από λίγες ώρες υπήρχε αδιέξοδο, σήμερα υπάρχουν δυσβάστακτοι όροι, αύριο θέλουμε να πιστεύουμε ότι με όλη αυτή την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά, θα βρεθεί η χώρα μας σε μια καλύτερη θέση για να περάσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και βεβαίως μια λύση η οποία θα είναι στα πλαίσια της Ευρώπης, οπωσδήποτε αποτελεί μεγάλο αποτρεπτικό παράγοντα της περαιτέρω κλιμάκωσης ή του να μείνουν ψηλά τα επιτόκια δανεισμού, άρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι κάτι καλύτερο ξημερώνει ίσως για την Ελλάδα.
                        Θέλει όμως, όπως σας είπα, ψυχραιμία και σωστή διαχείριση και βεβαίως για μας πάντα όλες οι λύσεις είναι στο τραπέζι, προκειμένου η χώρα να κάνει τη σωστότερη επιλογή, μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να έρθουμε τώρα σας παρακαλώ στα εσωτερικά ζητήματα της οικονομίας, αφορούν πλέον όλους τους πολίτες και με το φορολογικό ομάδες οι οποίες δεν φορολογούνταν μέχρι σήμερα, αλλά και μέτρα σκληρά για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
                        Στο ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι έχει πέσει ο άνεμος της αμφισβήτησης. Ξαφνικά νηνεμία. Δεν κουνιέται τίποτε ενόψει τουλάχιστον της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη δεν ακούω κανένα στέλεχος να διαμαρτύρεται. Θα βγει όμως κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ ως Κόμμα να πει την άποψή του περί δικαιότερης αντιμετώπισης των χαμηλόμισθων;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν νομίζω ότι υπάρχει πλήρης συναίσθηση της ευθύνης όλων μας ενόψει αυτής της περίστασης. Δεύτερον, όμως, θα διαφωνήσω με την διαφαινόμενη εκτίμησή σας για το φορολογικό ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, το φορολογικό μάλλον δεν έχει πρόβλημα. Παρά λίγο να είχε πρόβλημα κ. Ξυνίδη το φορολογικό όταν ακούστηκε ότι ίσως δεν φορολογηθούν από φέτος ομάδες που δεν φορολογούνταν ποτέ. Το φορολογικό δεν έχει πρόβλημα. Αλλά αυτό το οριζόντιο 7%;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, κοιτάξτε, το έχουμε πει ότι τα μέτρα -αν θέλετε να χρησιμοποιήσω και την έκφραση που χρησιμοποίησα και στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ- εκτός από σκληρά είναι και άδικα, με την έννοια ότι καλούνται να πληρώσουν, να σηκώσουν το βάρος αυτοί, οι οποίοι έχουν τη λιγότερη ευθύνη. Σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία και το έχουμε καταγράψει. Εξηγήσαμε όμως τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
                        Με βάση και με κύριο άξονα το φορολογικό, πιστεύουμε ότι αυτές τις αδικίες τις αίρουμε για το μέλλον. Διότι αυτό το οποίο παραλείπεται να σημειωθεί από μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη συζήτηση που γίνεται -δεν το λέω σκόπιμα γιατί ως συνήθως πιανόμαστε από τις λεπτομέρειες οι οποίες ενδιαφέρουν ίσως και περισσότερο την κοινή γνώμη- είναι ότι υπάρχουν οι δυο πολύ σημαντικές βασικές αρχές: Πρώτον, δεν υπάρχει πλέον πουθενά αυτοτελής φορολόγηση και δεύτερον, υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα. Κάτι, το οποίο στην Ελλάδα ουδέποτε ίσχυσε.
                        Είναι μια μεγάλη τομή για το φορολογικό μας σύστημα, αυτός είναι ο κύριος κορμός του φορολογικού και για  τα υπόλοιπα, ξεκινώντας από τη φορολόγηση της Εκκλησίας μέχρι, εν πάση περιπτώσει, τα τεκμήρια ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να χωρέσει πολύ συζήτηση και να γίνουν και βελτιώσεις και έχει δείξει η Κυβέρνηση ότι έχει όλη τη διάθεση να δει τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν και ίσως δεν τα είδε όσο θα έπρεπε. Το έχει αποδείξει στην πράξη αυτό. Νομίζω ότι τα επιμέρους ζητήματα αποτελούν βεβαίως θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και να τα συζητήσουμε, αλλά είναι σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις 2 αυτές βασικές αρχές: Όχι αυτοτελής φορολόγηση και ενιαία φορολογική κλίμακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στα όσα είπατε πρόσφατα στο Εθνικό Συμβούλιο, είπατε και κάτι άλλο. Διάβασα την ομιλία σας, ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους ανάπτυξη.
                        Εγώ θα έλεγα, όχι μόνο ανάπτυξη, αλλά και όλες οι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, που δέχεστε μάλλον δικαίως την κριτική, ότι δεν τις προχωρήσατε αρκετά γρήγορα.
                        Πείτε μου πώς βλέπετε εσείς να έρχεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα και σας παρακαλώ να μου το εξειδικεύσετε αυτό στην περιφέρεια, αυτή την περιφέρεια από την οποία και εσείς προέρχεστε, αυτή από την οποία εκπέμπουμε εμείς αυτή τη στιγμή και αυτήν η οποία υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, με την τεράστια ανεργία, με την αποβιομηχάνιση, να μην πω περισσότερα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εμείς έχουμε μια προσέγγιση που λέει ότι για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να αλλάξουν δομές και θεσμοί που Αφορούν στον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα στη χώρα μας. Γι' αυτό και προχωρούμε όλες αυτές τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
                        Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι οι παραγωγικές δυνάμεις και η ανάπτυξη, εγκλωβίζεται στην Ελλάδα μέσα σε δαιδαλώδεις διαδικασίες και σε ατέρμονες διαδικασίες, οι οποίες δεν δημιουργούν κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον.
                        Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι για να έρθουν αυτές οι αλλαγές θέλουν αρκετό χρόνο. Και για να έρθουν προς ψήφιση στη  Βουλή και βεβαίως για να αποδώσουν.
                        Στο μεταξύ θα πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε και όλα εκείνα τα ενδιάμεσα, τα άμεσα μέτρα δηλαδή, που θα ανακουφίζουν την αγορά και θα μπορεί να κινηθεί. Εδώ υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα, το οποίο η Κυβέρνηση πρέπει να το δει πιο εντατικά και με μεγαλύτερη πιέση.
                        Θέλω όμως να αναφέρω - και για να φέρω ως παράδειγμα αυτό που είπατε και για την περιοχή μας, για τη Βόρεια Ελλάδα - δύο  παραδείγματα, που νομίζω ότι είναι αρκετά ενδεικτικά, για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την ανάπτυξη και την πράσινη ανάπτυξη, όπως την είπαμε.
                        Προχθές, που ήμουν στη Θεσσαλονίκη, είχα την τύχη να συναντηθώ με μια ομάδα νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία και με την καινοτομία και πράγματι εντυπωσιάστηκα για το πολύ προχωρημένο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.
                        Κοινός παρονομαστής, αυτό που μου είπαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είναι ότι ενώ έχουν όλη την καλή διάθεση να δραστηριοποιηθούν και να παράγουν υψηλότατα προϊόντα, που έχουν μεγάλη ζήτηση σε πολύ προηγμένες χώρες της Δύσης. Το πρόβλημά τους είναι ότι όλο αυτό το σύστημα, όπως υφίσταται στην Ελλάδα, μέχρι να λειτουργήσει ακόμα και μια επιχειρηματική ιδέα που είναι πρωτοπόρα και καινοτόμα, σε λίγο καιρό την κάνει οπισθοδρομική, γιατί δεν την αφήνει να αναπτυχθεί όπως πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πρέπει να τρέξει και σε αυτό η Κυβέρνηση, τώρα μου λέτε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακριβώς και δε σας κρύβω πως κάποιοι από αυτούς μου εξέφρασαν και το φόβο τους, ότι ίσως πρέπει να φύγουν και από την Ελλάδα, διότι πλέον κινδυνεύουν οι πολύ προχωρημένες και καινοτόμες ιδέες τους, μέχρι να γίνουν παραγόμενο προϊόν, να καταλήξουν παρωχημένες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φύγουν από την Ελλάδα δε θα κάνουν κάτι πρωτότυπο. Το ξέρετε από την περιοχή σας, ότι ένα σωρό επιχειρηματίες «αναγκάστηκαν», σε εισαγωγικά πάντα, να πάνε σε γειτονικές χώρες. Τα έχετε ζήσει αυτά τα πράγματα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν μιλώ εδώ τώρα για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω τι λέτε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μιλώ για καινοτομία και για τεχνολογία, κάτι το οποίο είναι το μέλλον. Από εκεί και μετά, για να σας φέρω και ένα άλλο παράδειγμα, στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες, που ξέρουμε το μεγάλο πρόβλημα που  υπάρχει.
                        Υπάρχουν, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τεράστια κοιτάσματα γεωθερμικά, πεδία γεωθερμικά, τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα εδώ και χρόνια, εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό νομικό πλαίσιο, που αναφέρεται σε διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα και που αφήνει, στην ουσία, αναξιοποίητο έναν πολύ μεγάλο πλούτο που βρίσκεται κάτω από τα πόδια των αγροτών, οι οποίοι πασχίζουν για να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, που το πουλάνε 10 λεπτά και αυτό τους οδηγεί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ενώ μπορούν, χρησιμοποιώντας αυτό το τεράστιο φυσικό καλοριφέρ, ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αυτά τα οποία λέμε δηλαδή εμείς, να παράγουν είτε πρώιμα προϊόντα, είτε προϊόντα ποιότητας, τα οποία θα έχουν λόγο βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, να πιάνουν πολύ καλύτερες τιμές  και να μπορέσουν να ασκήσουν και την αγροτική τους δραστηριότητα πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, μιας παραγωγής πρωτότυπης, καινοτόμας, που θα δώσει περισσότερη αξία στην παραγωγή τους.
                        Αυτά, τα δύο παραδείγματα σας λέω, τα οποία είναι πολύ σημαντικά και που μόνο αυτά π.χ. αν μπορούσαμε να τα απελευθερώσουμε και να τους δώσουμε πεδίο να προοδεύσουν, νομίζω ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα θα είχε διαφορετική εικόνα.
                        Η μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως ΠΑΣΟΚ  είναι μέσα, σε αυτά τα χρόνια, άμεσα, τώρα που βρισκόμαστε σε αυτά τα χρόνια, να απελευθερώσουμε όλες αυτές τις αγκυλώσεις και να μπορέσουμε να δώσουμε την ευχέρεια να αναπτυχθεί και η ικανότητα του Έλληνα και από εκεί και πέρα η μεγάλη δραστηριότητα που παρουσιάζει ο επιχειρηματικός μας κόσμος, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες προοδευμένες επιχειρηματικά και οικονομικά χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ευχαριστήσουμε το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την παρουσία του στο δελτίο μας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας.