3 Μαρ 2010

Συνέντευξη τύπου στο Κιλκίς

Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ ΚΙΛΚΙΣ): Να σας καλωσορίσω όλους και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, αγαπητέ Νομάρχη, Δήμαρχε, Πρόεδρε της ΤΕΔΚ, Δήμαρχοι, κομματικά στελέχη φορείς και αγαπητοί δημοσιογράφοι του Νομού μας. Τραβήξαμε λίγο το χρόνο, αργήσαμε για να ξεκινήσουμε. Θα ξεκινήσουμε με τους δημοσιογράφους.
                        Να ευχαριστήσουμε το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στο Κιλκίς και τον φιλοξενούμε και μέχρι αργά το βράδυ σε ένα πλαίσιο γνωριμίας και δουλειάς με την Οργάνωση, αλλά και να ακούσει τους πολίτες και τα προβλήματα τα οποία τυχόν έχουν σε μία δύσκολη περίοδο και για τον τόπο μας, το Κιλκίς, αλλά και για την Ελλάδα μας.          
                        Περνάμε δύσκολες στιγμές, το ΠΑΣΟΚ είναι για δύσκολες στιγμές, πάντα όταν χρειάστηκε και το '90-'93 πάλι εμείς ήμασταν που βγάλαμε την Ελλάδα από την κακή στιγμή της κατάρρευσης της οικονομίας και πάλι σήμερα πάλι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που θα ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα της κρίσης.
                        Θα δώσω το λόγο στους δημοσιογράφους για τις ερωτήσεις τους. Το λόγο στο Γραμματέα μας.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Νομάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές, Γραμματέα, σύντροφοί μου στο ΠΑΣΟΚ, βρίσκομαι σήμερα στο Νομό σας, στην πόλη σας μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία. Νομίζω ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην πολιτική ηγεσία της χώρας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις δύσκολες στιγμές, που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά και που δυστυχώς έχουν και άμεση επίπτωση και στην καθημερινή μας ζωή.
                        Σ' αυτές όμως τις συνθήκες και παρ' ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης, το μήνυμα δεν μπορεί να είναι ένα μήνυμα συστολής, ένα μήνυμα αδυναμίας, ένα μήνυμα απαισιοδοξίας, αλλά είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και βαθιάς μας πίστης, ότι το λαός μας, η χώρα μας με πρωταγωνιστική και καθοριστική παρουσία της δικής μας παράταξης θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ' αυτές τις δυσκολίες.
                        Και η πεποίθησή μας είναι ότι ακριβώς λόγω και αυτής της συγκυρίας που μας αναγκάζει σ' αυτή τη συσπείρωση και σ' αυτή τη συνειδητοποίηση της δύσκολής μας θέσης θα μπορέσουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.
                        Ευκαιρία για να αλλάξουμε στρεβλώσεις και κακώς κείμενα στη χώρα μας, που επί δεκαετίες την έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν επιφέρει και πολλά δεινά όχι μόνο στην οικονομία, αλλά  και στα ζητήματα οργάνωσης της κοινωνίας, διαφάνειας, λειτουργίας του κράτους, σχέσεων του κράτους με τον πολίτη και βεβαίως πάνω απ' όλα είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης γι' αυτή τη χώρα.
                        Εκείνο το οποίο, για μας, έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι αυτό που είπε ο Γιώργος ο Παπανδρέου στη Βουλή, χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις των άλλων κομμάτων, ότι δηλαδή η ευθύνη όλων επιμερίζεται και σήμερα στη χώρα έχουμε τη δημιουργία ενός νέου πατριωτισμού που λέει, ότι όλοι, στο μέτρο που μας αντιστοιχεί από εκεί που υπηρετούμε τη χώρα μας, είτε σε θέση ευθύνης, είτε και από τη θέση του τελευταίου πολίτη σε σχέση με το πώς λειτουργούμε στην κοινωνία, στην οικονομική ζωή δημιουργείται ένας νέος πατριωτισμός που λέει, ότι όλοι μας θα συμβάλλουμε σε μια κοινή πορεία, σε έναν κοινό στόχο με την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να φθάσουμε σε ένα σημείο, ώστε μετά από κάποια χρόνια να θυμόμαστε ως μια κακή ανάμνηση αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρέθηκε η χώρα και να είμαστε περήφανοι για μια χώρα η οποία θα είναι αναπτυγμένη, θα είναι σύγχρονη και στην οποία θα ζουν αξιοπρεπείς πολίτες.
                        Είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Καλωσορίσατε κ. Γενικέ. .. ερωτήματα που θα πονάνε ...
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ είμαι στη διάθεσή σας για όσους γύρους θέλετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δυο θέματα. Ένα, η χθεσινή επίσκεψη του κ. Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα ...  και τι πρέπει να περιμένουμε απ' αυτή την ιστορία ... Πολύ φοβάμαι κ. Ξυνίδη ότι ... στην ίδια συνέντευξη τύπου οι περισσότεροι δεν θα είμαστε εδώ κι αυτό νομίζω ότι είναι... σε όλους τους συναδέλφους γιατί... Φαντάζομαι ότι κάνατε και μια βόλτα σήμερα ... καταστήματα πάρα πολλά, αλλά ... Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση και πόσο καιρό ακόμη πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τα ποσοστά αυτά τα οποία παρουσιάζουν σήμερα τα γκάλοπ; Ευχαριστώ.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι χειρίζεται με πολύ προσεκτικό τρόπο όλα τα εθνικά θέματα, που είναι ανοιχτά και βρίσκονται σε εξέλιξη, και νομίζω ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε αποστροφές ομιλιών του, έχει συνδέσει και τη μεγάλη προσπάθεια για την οικονομική αυτονομία της χώρας και με αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι τότε μόνο μπορούμε πραγματικά να έχουμε μια τέτοια ισχύ στη διαπραγμάτευσή μας για τα εθνικά μας ζητήματα, που θα εξασφαλίσει και τα εθνικά συμφέροντα.
                        Τυχαίνει αυτή την περίοδο όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται  σε πολύ σημαντικό σημείο. Εκτός από το ζήτημα των Σκοπίων υπάρχει και το Κυπριακό με τις απευθείας συνομιλίες να βρίσκονται σε ένα σημείο το οποίο κρίνεται κρίσιμο, όπως επίσης και οι διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί όλη εκείνη η υστέρηση που επέδειξε η χώρα μας στις διεθνείς της σχέσεις τα χρόνια που πέρασαν, διότι νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα ήταν απούσα.
                        Έχει γίνει ένας τιτάνιος αγώνας απ' αυτή την Κυβέρνηση και νομίζω ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θητεύσει και στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών και είχε χειριστεί και όλα αυτά τα ζητήματα, σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα, αποτελούν μια εγγύηση για όλους εκείνους τους απαιτούμενους χειρισμούς. Βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση εγώ σήμερα απ' αυτή την αίθουσα ούτε να αναφερθώ σε συνομιλίες ούτε σε διπλωματικές αποστολές ούτε πολύ περισσότερο να προδιαγράψω κυβερνητικές κινήσεις.
                        Το μόνο όμως που μπορώ να πω και για το οποίο μπορώ να είμαι βέβαιος είναι ότι αυτή η παράταξη και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πάντα και αποδεδειγμένα στάθηκαν αντάξιες στο ύψος των περιστάσεων, όποτε όλα τα εθνικά ζητήματα βρέθηκαν σε καίριο σημείο και νομίζω ότι ουδέποτε επέδειξε μια τέτοια συμπεριφορά που να δικαιολογεί ανησυχίες ότι δεν θα τα υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο.
                        Θα ήθελα να αποσυνδέσουμε λίγο το οικονομικό, το ζήτημα της οικονομικής κρίσης με αυτό που θέσατε των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της διαφήμισης. Έχω πει και άλλες φορές ότι κατά τη δική μας αντίληψη καλό θα ήταν κάποια στιγμή τα Μέσα Ενημέρωσης και ιδίως τα τοπικά, τα οποία υπηρετούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, να είναι βιώσιμα και να μπορούν να στέκονται στα πόδια τους, χωρίς την εξάρτηση ούτε της κρατικής διαφήμισης ούτε πολύ περισσότερο την εξάρτηση από οικονομικούς τοπικούς παράγοντες και συμφέροντα.
                        Αυτό βέβαια χρειάζεται μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί, αλλά από εκεί και μετά νομίζω σίγουρα  ότι δεν είναι και δικαιολογημένο, δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται ας πούμε στο Κιλκίς, αλλά δεν δικαιολογείται και σήμερα π.χ. στην ιδιαίτερή μου πατρίδα στην Ξάνθη να έχουμε οκτώ ημερήσιες εφημερίδες. Μάλλον είναι μια τραβηγμένη κατάσταση. Θέλει δηλαδή και κάποιον εξορθολογισμό και να δούμε πώς δημιουργούνται βιώσιμα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που πράγματι υπηρετούν την ενημέρωση του πολίτη στα τοπικά και στα ευρύτερα ζητήματα.
                        Το μέχρι πού θα πάει η κρίση είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ βασανιστικό για όλους μας και πολύ περισσότερο για μια Κυβέρνηση, η οποία υποχρεώνεται να πάρει αποφάσεις που δεν ταιριάζουν ούτε στην αντίληψή της ούτε στη φιλοσοφία της ούτε και σ' αυτά τα οποία θα ήθελε να κάνει αυτούς τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας.
                        Το πού θα πάει, είναι μια κατάσταση δυναμική, η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και δεν έχει να κάνει με κανένα κρυφό σχεδιασμό ή καμιά κρυφή ατζέντα, αλλά έχει να κάνει με δυο πράγματα. Πρώτον, με τα ελάχιστα πράγματα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε πτώχευση και δεύτερον, να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τη βασική αρχή την οποία θέσαμε σε όλο μας το πρόγραμμα και που ανέκαθεν είχαμε στο ΠΑΣΟΚ, αυτό της υπηρέτησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.
                        Το μόνο που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, ως ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό είναι ότι και αυτά τα δυο θα τηρηθούν. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, παρότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση, η οποία μονόδρομα οδηγούσε εκεί και δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από τη βασική μας αρχή της υπηρέτησης, στο μέτρο του δυνατού, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
                        Γι' αυτό και θα δείτε ότι σε όλα τα μέτρα, που κρίθηκαν αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη κατάσταση, υπήρχε πάντα η παράμετρος και η διαφοροποίηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η διαβάθμιση των μέτρων. Αυτή είναι και ειδοποιός διαφορά στην αντίληψή μας από τους υπόλοιπους. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε. Σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί να πάει στην Αμερική προσκεκλημένος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολύ το συνδυάζουν κ. Γενικέ ότι θα γίνει μια διαπραγμάτευση ενόψει και των οικονομικών θεμάτων.
                        Η κόκκινη γραμμή που είχε παρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων, επειδή πολλοί λένε ότι στις διαπραγματεύσεις θα έχουμε και εκχωρήσεις εθνικών δικαιωμάτων, ισχύει από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είπα και προηγουμένως ότι μια από τις παραμέτρους που έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει να έχουμε ισχυρή χώρα και ισχυρή οικονομία προκειμένου ακριβώς να μπορούμε να έχουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.
                        Θεωρώ, ότι σήμερα μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία έχουμε διατυπώσει ως ΠΑΣΟΚ βρίσκονται εν διαρκή ισχύ, γιατί δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ένδειξη διαφοροποίησης σ' αυτές τις θέσεις. Ούτε δήλωση ούτε νεύμα ούτε κάποια δήλωση κυβερνητικού παράγοντα θα μπορούσε να οδηγήσει σ' αυτό το συμπέρασμα. Άρα θεωρώ ότι αυτή η κουβέντα αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχήν θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ως παράταξη και ιδίως σε μια περίοδο όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα αρχιτεκτονική στο διοικητικό χάρτη της χώρας, να πάρουμε θέση για το ποιες αυτοδιοικητικές δυνάμεις είναι αυτές που θα υπηρετήσουν το μεγάλο βήμα και το μεγάλο σχέδιο.
                        Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει να υποδείξει στις τοπικές κοινωνίες πρόσωπα ή να τα επιβάλει. Προφανώς μέσα στις τοπικές κοινωνίες  δημιουργούνται δυναμικές και δημιουργούνται τάσεις.
                        Εκεί, λοιπόν, αυτές οι δυνάμεις οι οποίες πράγματι υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια και που αν θέλετε πήραν τις Κοινότητες στην προ «Καποδίστρια» εποχή από μια καρέκλα και ένα γραφείο και τις μετέτρεψαν σε Δήμους Καποδιστριακούς αξιοπρεπείς, που προσπάθησαν να υπηρετήσουν τον πολίτη, όλες αυτές οι δυνάμεις με τα νέα όρια των Δήμων θα μπορέσουν να βρουν το ρυθμό τους, τις συγκλίσεις τους, την κοινή τους συνισταμένη και θα εκφράσουν αυτοδιοικητικές τάσεις.
                        Σ' αυτές τις αυτοδιοικητικές τάσεις το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει θέση, οφείλει να πει κατά τη γνώμη του ποιοι τις υπηρετούν. Βεβαίως μέσα από διαδικασίες, οι οποίες θα υπάρξουν μέσα στο Κίνημά μας και  προβλέπονται και από το καταστατικό. Θα ακολουθήσουμε διαδικασίες οι οποίες, κατά το δυνατόν, θα εγγυώνται τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
                        Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εκεί που είναι εμφανή τα πράγματα θα μπούμε σε μια διαδικασία ατέρμονων συζητήσεων δια της διαδικασίας, αλλά εκεί που πράγματι θα υπάρχουν ζητήματα επιλογής υποψηφίων και θα χρειάζεται να εκφραστεί μια ευρύτερη δυνατότητα συμμετοχής της κοινωνίας, ενδεχομένως και να επιλεγεί αυτή η διαδικασία.
                        Άρα, δεν  μιλάμε για μια διαδικασία γύψο κομματική, η οποία θα έρθει να δεσμεύσει τα πράγματα για να βγάλει μορφώματα κομματικά τα οποία θα επιβληθούν. Μιλάμε για μια αμφίδρομη σχέση των αυτοδιοικητικών τάσεων, που όμως διαμορφώνονται μαζί με το Κίνημά μας και μέσα απ' αυτή τη ζωντανή διαδικασία θα επιλέγονται. Έτσι, δεν θα τραυματίζουν τις τοπικές κοινωνίες και θα δίνουν τη δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ πράγματι να ανιχνεύσει και να υποστηρίξει αυτούς, που κατά τη γνώμη μας θα ήταν καλύτερες επιλογές να υπηρετήσουν τον «Καλλικράτη».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε κ. Γενικέ. Αναφερθήκατε στον πατριωτισμό,  χρησιμοποιήσατε κατ' επανάληψη αυτή τη λέξη. Με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής των επιλογών του ΠΑΣΟΚ αυτό που κανένα ευδιάκριτα διακρίνει είναι ότι όλες οι επιλογές είναι και φυσικά δυσάρεστες απευθύνονται στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή το μάρμαρο έρχεται να το πληρώσει στην ουσία αυτός που δεν έφταιγε για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
                        Θα δούμε από το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται και μ' αυτούς που εσείς κατά το παρελθόν χαρακτηρίζατε έχοντες και κατέχοντες; Θα μπείτε σε διαδικασίες και σε χώρους τέτοιους, όπου εκεί γίνεται μεγάλη μα μεγάλη έτσι και φοροδιαφυγή, μην χρησιμοποιήσω τώρα παραδείγματα, θα μπείτε στην ιστορία της λαθρεμπορίου των καυσίμων και πολλών άλλων, όπου από εκεί χάνονται τεράστια ποσά; Θα αγγίξετε τους μεγάλους; Διότι μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται.
                        Και φυσικά το ερώτημα το τελευταίο που θέλω να σας θέσω, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο δεν φοβάστε τις κοινωνικές αναταραχές που θα επέλθουν;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχήν θα διαφωνήσω μαζί σας, πλήρως, στο ότι οι επιλογές γίνανε με το κριτήριο της φορολόγησης των ασθενέστερων τάξεων. Ό,τι λήφθηκε ως απόφαση για την επιβολή μέτρων και ιδίως η σύνθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε όλες τις παραμέτρους του διέπεται από μια εμφανή προσπάθεια απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης και αναλογικότητας.
                        Θα σας πω μετά που βρίσκεται το πρόβλημα όμως. Όπως επίσης και οι πρώτες επιλογές αυτής της Κυβέρνησης έδωσαν το στίγμα της. Σας θυμίζω τον προϋπολογισμό, όπου εκφράστηκε το κύριο πακέτο της προεκλογικής αντίληψης του ΠΑΣΟΚ για την υποβοήθηση των κοινωνικά ασθενέστερων.
                        Εκφράστηκε με το επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο πάρθηκε από τις εισφορές από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το 1 δις δεν αντλήθηκε γενικώς, αντλήθηκε από συγκεκριμένο πόρο. Από το 1 δις για την παιδεία, το οποίο προφανώς υπηρετεί τις ευρύτερες λαϊκές μάζες, από την πρόβλεψη για τις προσλήψεις 1.000 ειδικευμένων γιατρών και 3.000 νοσηλευτών, από την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, από την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, από την αύξηση του ΦΠΑ για τους αγρότες από το 7% στο 11%.
                        Θέλω να πω, ότι το πρώτο στίγμα που έδωσε αυτή η Κυβέρνηση ήταν ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης στους κοινωνικά ασθενέστερους.
                        Και βέβαια, εκφράστηκε και από την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ, αλλά και το φορολογικό, που επίκειται να έρθει και με βάση το πως το έχουμε περιγράψει, υπηρετεί ακριβώς αυτή τη λογική, δηλαδή ο καθένας να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει.
                        Πού υπάρχει όμως το πρόβλημα και είναι η άλλη παράμετρος που θέσατε και πού βρίσκεται η αδυναμία του κράτους αυτή τη στιγμή. Το ότι αδυνατεί το κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς να συλλάβει και να τιμωρήσει αυτούς, οι οποίοι δεν σέβονται τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.
                        Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λυθεί ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε τρεις μήνες, διότι έχει αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης σ' αυτή τη χώρα, ότι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αυτού του κράτους, αν όχι εσκεμμένα, τουλάχιστον από αδιαφορία, είχαν πλήρως διαλυθεί.
                        Συμφωνώ, λοιπόν, με την παρατήρησή σας ότι η κοινωνική δικαιοσύνη θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο και όπως πρέπει την ώρα που θα καταφέρει αυτή η Κυβέρνηση και υποχρεούται να το κάνει το συντομότερο δυνατό, να συγκροτήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα περιστείλουν αυτή την κοινωνική αδικία, η οποία διαπράττεται κάθε μέρα σε βάρος του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Σας μεταφέρω ένα ερώτημα από την ... Πολιτών, φαντάζομαι ... Το ερώτημα έχει ως εξής. Υπάρχει περίπτωση μετά από ... και ακολουθήσει η παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων και αυτό που σήμερα ... να δούμε έστω και έναν στη φυλακή;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα μου δώστε και μια ευκαιρία να κάνω και ένα σχόλιο σε σχέση με τα ζητήματα της δικαιοσύνης. Καταρχάς, το ζήτημα δεν είναι να πάει έστω και ένας φυλακή. Γιατί η λογική η δική μας δεν είναι αυτή τη στιγμή να φορτώσουμε ευθύνες απλά σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο, που ως συνήθως δεν είναι και αυτός που πρέπει και είναι κάποιος μικρότερης εμβέλειας.
                        Άρα, θα πρέπει να αμυνθούμε σ' αυτή τη λογική του «έστω και ένας φυλακή» και να  αναδείξουμε τη λογική του να πάνε στη φυλακή αυτοί που πρέπει, αυτοί που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, αυτοί που καταχράστηκαν το δημόσιο πλούτο, αυτοί οι οποίοι είναι οι επίορκοι και που μέχρι τώρα και δικαιολογημένα, ο ελληνικός δεν έχει δει να υποβάλλονται τουλάχιστον στη βάσανο της απόδοσης των ευθυνών.
                        Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα η λειτουργία της δικαιοσύνης. Χθες νομίζω, ότι από τα δελτία ειδήσεων είχαμε και κάποιες εικόνες οι οποίες υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το βαθμό αξιοπιστίας στην απόδοση της δικαιοσύνης. Σε μία μέτρηση, η οποία μου φαίνεται παρουσιάζεται στις σημερινές εφημερίδες, προσωπικά την είδα πριν από λίγο σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι πολύ χαμηλά σε αξιοπιστία στην κοινή γνώμη η δικαιοσύνη και όλο αυτό συνθέτει ένα κλίμα το οποίο είναι πολύ αρνητικό.
                        Νομίζω, ότι η καθυστέρηση της διαλεύκανσης και της παραπομπής στο ακροατήριο μεγάλων υποθέσεων, γκρίζων υποθέσεων που ταλαιπώρησαν την κοινή γνώμη και το δημόσιο βίο τα προηγούμενα χρόνια και το ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεκάθαρη θέση, ότι οδηγήθηκαν οι δικαστικές αυτές έρευνες σε απόδοση ευθυνών και σε προσωποποίηση ευθυνών, δημιουργεί ένα πολύ βαρύ κλίμα.
                        Γι' αυτό το λόγο θεωρώ ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση έχει πάρει τις πρωτοβουλίες. Έρχεται και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να περάσει και από τη Βουλή σε σχέση και με το αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων, που είναι σ' αυτή την κατεύθυνση της διαφάνειας, αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή έχω την άποψη ότι υφίσταται ζήτημα μη απόδοσης ευθυνών στην Ελλάδα.
                        Συμπερασματικά και να κλείσω. Όχι ένας στη φυλακή. Όλοι όσοι πρέπει, να πάνε στη φυλακή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να επανέλθω λίγο κ. Γενικέ στο θέμα της οικονομίας. Πάρα πολύ έντονα ακούγεται από την Κυβέρνηση σήμερα ότι είναι θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής μας και της χώρας μας προς το εξωτερικό να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο.
                        Εγώ θα ήθελα να μου πείτε πόσο αξιόπιστο είναι το πολιτικό μας σύστημα στο εσωτερικό της χώρας όταν όλη η προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στο πάγωμα των μισθών από τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα προχωράμε στο αν θα κοπεί ο 13ος ή ο 14ος μισθός μετά τις μειώσεις μισθών που είδαμε και όταν τα τρία «δεν» του ασφαλιστικού που ο Υπουργός μας δήλωνε ότι δεν θα τα αγγίξει, τελικά δεν υπάρχει τίποτε από αυτά τα τρία «δεν» όρθιο.
                        Τελικά είναι θέμα αξιοπιστίας της χώρας μας μόνο στο εξωτερικό ή και απέναντι στον ελληνικό λαό; Η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας πόσο αξιόπιστη είναι με όλα αυτά που λέει και δεν πράττει στο τέλος;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας αυτή τη στιγμή ούτε της Κυβέρνησης ούτε του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, για έναν απλό λόγο. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει και αντίληψη και ένστικτο και μπορεί να καταλάβει αν γίνονται κάποια πράγματα που δεν προβλέφθηκαν μ' αυτόν τον τρόπο στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις γιατί γίνονται. Και δεν είναι ζήτημα απόδοσης μόνο πολιτικών ευθυνών στη Νέα Δημοκρατία, οπουδήποτε αλλού. Είναι πολύ πιο άμεσο. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας, για την  οποία όποιος έχει να προτείνει άλλο δρόμο να βγει και να το πει, να πει ότι δεν πρέπει να κάνετε αυτό και πρέπει να κάνετε εκείνο. Από την ώρα που θα το κάνει, υπάρχει μια κουβέντα, να το συζητήσουμε, αλλά δεν το ακούω.
                        Είναι μια παράταξη η οποία μέσα στους πρώτους μήνες, που βρέθηκε στην κυβέρνηση, με απόλυτη υπευθυνότητα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση για την οποία έχει ένα μέρος ευθύνης λόγω της ιστορικής της πορείας στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά κανένα μέρος ευθύνης γι' αυτή την κατάντια της χώρας. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
                        Άλλο είναι ότι ευθύνομαι συλλογικά γιατί κάποτε κι εγώ, όταν κυβέρνησα, θα μπορούσα ίσως να έχω κάνει κάποια πράγματα που θα είχαν οδηγήσει σε πιο εδραία βάση για να διαφυλάξουμε από τους επόμενους που θα κυβερνούσαν με αυτόν τον τρόπο, εκεί είναι ίσως η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και άλλο είναι ότι έχω φτάσει σε ένα σημείο που να ντρέπομαι για την κατάντια της χώρας μου. Κι αυτή η κατάντια της χώρας έχει ονοματεπώνυμο παράταξης και πολιτικών προσώπων και νομίζω ότι αποδόθηκε αυτή η πολιτική ευθύνη στις τελευταίες εκλογές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
                        Εάν ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά μιλούσε για πάγωμα μισθών γιατί ήξερε και απέκρυπτε ότι το έλλειμμα είχε φτάσει στο 12,7%, εντάξει, αλλά θα έπρεπε να το πει στον ελληνικό λαό και όχι να μιλάει για 6% έλλειμμα. Για τον 14ο μισθό θέλω να πω ότι, κατά την εκτίμησή μου, η μη καταβολή του είναι κάτι το πολύ επαχθές για τον ελληνικό λαό και η Κυβέρνηση οφείλει να τον προασπίσει και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει.
                        Ξέρουμε όλοι τη δύσκολη κατάσταση και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι είναι αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι απεμπολούμε μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όλοι τώρα καταλαβαίνουμε τι εννοούσε, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να προασπίσει τα ελάχιστα συμφέροντα των εργαζομένων και για έναν ακόμα λόγο, ότι για τη δική μας αντίληψη και φιλοσοφία δεν είναι μόνο εισπρακτικό ή δημοσιονομικό το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.
                        Είναι και ζήτημα μοντέλου ανάπτυξης και όσο οδηγείται σε ύφεση με λιγότερα χρήματα στην αγορά ο τόπος, τόσο είναι και πιο δύσκολο να μπορέσουμε να ανατάξουμε την οικονομία της χώρας μας και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το μίγμα το αναγκαίο θα το υπηρετήσει αυτή η Κυβέρνηση με τον καλύτερο τρόπο.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Κύριε Ξυνίδη, ήθελα να ρωτήσω στη συνέχεια της ερώτησης, αν η Κυβέρνηση προτίθεται να πάρει επιπλέον έκτακτα μέτρα μέσα στο Μάιο. Και ένα δεύτερο όσον αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους Γερμανούς ... Είδαμε τον κ. Πάγκαλο να θέτει θέμα ... αποζημιώσεων. Θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε με την κίνηση αυτή να ανοίξουμε κι ένα τέτοιο ζήτημα κι αν θα .....
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχήν εγώ δεν μπορώ ούτε να είμαι σε απόλυτη θέση να πω ή να ξέρω εάν λαμβάνονται μέτρα, ποια μέτρα θα ληφθούν ή δεν θα ληφθούν κλπ. Κάνω γενικές κρίσεις. Μου τέθηκε ένα ερώτημα, μια αναφορά έγινε στον 14ο μισθό και έκανα την αναφορά μου κι εγώ για κάποια πράγματα που πιστεύω.
                        Άρα το πότε μέτρα, αν μέτρα, ποια μέτρα, δεν μπορώ να το προκαθορίσω εγώ και νομίζω ότι δεν πρέπει να είναι και προκαθορισμένο, με την έννοια ότι σας είπα πως είναι μια δυναμική κατάσταση η οποία εξελίσσεται και οφείλει όποιος την αντιμετωπίζει να την αντιμετωπίζει μέρα με τη μέρα πλέον.
                        Νομίζω ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να εκφράζει πάρα πολλές φορές το λαϊκό αίσθημα. Αυτό βέβαια μερικές φορές γίνεται και ευχάριστο να το ακούμε, αλλά από κει και μετά το πότε η χώρα θέτει ζητήματα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, με πολλή φειδώ, με πολλή υπευθυνότητα και νομίζω ότι από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε χθες, ότι για την Κυβέρνηση υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα, δεν έχει κλείσει ποτέ με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης το ζήτημα των αποζημιώσεων.
                        Αλλά από εκεί και μετά δεν είναι επιδίωξή μας να θεωρηθεί ότι προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτή την αδυναμία την οικονομική στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας, με έναν εύκολο τρόπο και με εκβιαστικό τρόπο, θέτοντας αντίστοιχα ζητήματα αποζημιώσεων ή οτιδήποτε άλλο προς τη Γερμανία ή απαιτήσεων άλλου τύπου, να ξεπεράσουμε δηλαδή με έναν τεχνητό τρόπο τις δικές μας δυσκολίες τις οποίες οφείλουμε να τις ξεπεράσουμε υπεύθυνα ως χώρα, δίνοντας και το στίγμα και στους εταίρους μας, αλλά και μέσα στη δική μας κοινωνία ότι έχουμε κατακτήσει πλέον το επίπεδο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας και να τα ξεπερνούμε χωρίς τρικ, με απόλυτη ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια και κοιτώντας τον ελληνικό λαό και τους εταίρους μας στα μάτια, και νομίζω ότι υπάρχει η ωριμότητα στον ελληνικό λαό να συμβεί αυτό.
                        Τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό όπου έχω βρεθεί, και έχω βρεθεί σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, διαπιστώνω ότι οι Έλληνες έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση από μόνοι τους με σοβαρότητα, με αξιοπρέπεια και να μπορέσουμε όλοι μαζί να γίνουμε μέτοχοι αυτής της μεγάλης κοινής προσπάθειας της χώρας για να ακολουθήσει μια άλλη πορεία προς την πρόοδο και στην ανάπτυξη.
Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΙΛΚΙΣ): Πάμε σε δεύτερο γύρο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεύτερο γύρο. Να επανέλθουμε λίγο στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Γενικέ γιατί νομίζω ότι αυτό ενδιαφέρει περισσότερο.
                        Η Κυβέρνηση από την ημέρα που άνοιξε το κεφάλαιο αυτό, τη μεταρρύθμιση, αυτή  τη μεγάλη μεταρρύθμιση που επαγγέλλεται, στο θέμα του χωροταξικού είπε ότι δεν θα υπάρχουν οι κομματικές στρατηγικές, δηλαδή ασκήσεις επί χάρτου στο θέμα του χωροταξικού και δεσμεύτηκε και μάλιστα είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση.
                        Από τις επισκέψεις που κάνετε στους νομούς όλης της χώρας και να μιλήσουμε και για το Κιλκίς, βλέποντας ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει αυτή η φιλοσοφία, βλέπετε ότι χάνει κάποιους Δήμους, εδώ στο Νομό Κιλκίς ακούγεται ότι θα υπάρχουν δυο Δήμοι, που σημαίνει ότι σε κομματικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ τους χάνει. Μήπως αναθεωρήσετε την άποψη αυτή περί του χωροταξικού και ότι δεν υπάρχει κομματική παρέμβαση;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αδικεί - ακούστε με - την παράταξη η οποία έφερε μέσα στους τρεις μήνες τον «Καλλικράτη» ως αναγκαίο αναπτυξιακό βήμα για τη χώρα, κανείς δεν μπορεί να την αδικεί με τέτοιες σκέψεις. Τέτοιες σκέψεις μπορεί να ανήκουν σ' αυτούς που τάξανε «Καλλικράτηδες» επί πέντε χρόνια και ουδέποτε τολμήσανε να κάνουν το παραμικρό βήμα.
                        Δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε αυτοδιοικητικές σκοπιμότητες, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες. Η δουλειά η οποία γίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή και στο ζήτημα της χωροθέτησης, αλλά και το κλίμα το οποίο υπάρχει στη βάση και κυρίως στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης, που είναι πολύ τιμητικό γι' αυτούς, είναι πολύ σημαντική, γίνεται με απόλυτη ωριμότητα και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης για το τι κάνουμε αυτή τη στιγμή.
                        Ο «Καλλικράτης» δεν θα δημιουργήσει ούτε παραταξιακά και κομματικά μικρομάγαζα, ούτε προσωπικά μικρομάγαζα. Θα φτιάξει μεγάλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα φέρει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο ως σύγχρονο μοντέλο, ως εργαλείο ανάπτυξης του τόπου που θα προσφέρει στην κοινωνία. Αυτό είπαμε στον ελληνικό λαό κι αυτό θα κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πότε θα γίνει αυτό;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η χωροθέτηση; Νομίζω ότι δεν είμαστε όλοι σε σκότος σ' αυτό το θέμα. Ξέρετε ότι αυτό το ζήτημα στην Αυτοδιοίκηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και με τη σχετική μελέτη του ΙΤΑ κλπ., ότι οι συζητήσεις ούτως ή άλλως παίρνουν και δίνουν, νομίζω ότι το Υπουργείο παίρνει απόψεις από παντού, απόψεις θα εκφραστούν και στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά δεν εκφράζονται μονοσήμαντα, συζήτηση θέλουμε να κάνουμε, θέλουμε να γίνεται αλληλοεπιβεβαίωση του ενός με τον άλλον, θέλουμε να ξέρουμε ότι σκεφτόμαστε σωστά γι' αυτά τα οποία πάμε να κάνουμε.
                        Άρα ούτε ψηφίζουμε, ούτε αποφασίζουμε πλειοψηφικά, ούτε επιβάλλουμε κλπ. Συζητάμε για το τι είναι καλύτερο για τον τόπο. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το εάν θα τεθούν, σε επίπεδο κοινής γνώμης, οι προτάσεις του Υπουργείου και πότε θα τεθούν, αυτό είναι κάτι το οποίο θα σας το πει ο προκάτοχός μου στη θέση του Γραμματέα, ο Γιάννης ο Ραγκούσης και όχι εγώ, δεν είμαι σε θέση καν να το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο η ύπαρξη ή μη συναίνεσης από το σύνολο της αντιπολίτευσης επηρεάζει το κυβερνητικό έργο δεδομένου ότι η ανοχή και τέλος πάντων αναμονή του λαού είναι πάρα πολύ μεγάλη τουλάχιστον ....
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ο λαός μας δείχνει μια πολύ μεγάλη ωριμότητα και μια πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση παρ' ότι βλέπει και καταλαβαίνει ότι και είναι δύσκολες μέρες και έρχονται δύσκολες μέρες. Και αυτό να είστε σίγουροι ότι το τιμούμε ιδιαίτερα και θα το προασπίσουμε και θα το τιμήσουμε.
                        Από εκεί και μετά η πολιτική συναίνεση σε επίπεδο κομμάτων είναι απολύτως θεμιτή και αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να είναι ούτε σύμβαση συγκάλυψης, ούτε από την άλλη τη μεριά ένα δούναι και λαβείν. Ο τόπος έχει Κυβέρνηση, παίρνει η Κυβέρνηση αυτή αποφάσεις με βάση τους θεσμούς και τον τρόπο που αυτοί λειτουργούν. Όσοι νομίζουν ότι πράγματι είναι μια δύσκολη για τη χώρα κατάσταση και πρέπει να βοηθήσουν και να συνταχθούν έστω και περιστασιακά εκεί που συμφωνούν είναι ευπρόσδεκτο.

                        Από εκεί και μετά όμως στο όνομα μιας ταμπέλας, η οποία θα γράφει συναίνεση, αυτή η παράταξη και αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε να συγκαλύψει, ούτε να συμψηφίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οικονομικό το θέμα και αυτή τη φορά αφορά ..., κακά τα ψέματα ...... Τι ενημέρωση μπορείτε να μας δώσετε;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανατρέξετε σε blog, έπαιξε  και στα κεντρικά και περιφερειακά ακόμα μέσα Ενημέρωσης ότι πριν από 10 μέρες κάπου εκεί βρισκόντουσαν και όλοι οι Περιφερειάρχες σε διαδικασία συζήτησης με την ηγεσία του Υπουργείου με αντικείμενο ακριβώς την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ.
                        Οπωσδήποτε είναι ένα κεφάλαιο, στο οποίο ποντάρει πολλά η χώρα για την ανάπτυξη και δεν θα έλεγα την ανακούφιση, γιατί ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια προκειμένου να φέρουμε ανάπτυξη και όχι απλά να ανακουφίσουμε.
                        Νομίζω ότι και η ηγεσία του Υπουργείου ,οι φορείς και ο επιχειρηματικός και ο εμπορικός κόσμος της χώρας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη συγκυρία, να κουνήσει αυτό το μεγάλο γρανάζι που λέγεται ΕΣΠΑ και να αποτελέσει πράγματι μια ευκαιρία, η οποία αν συνδυαστεί και με μία καλή εξέλιξη στο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή η χώρα έχει στο δανεισμό, με όλο αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι, ίσως να σημάνει ακριβώς το εναρκτήριο σάλπισμα για την ανάταξη της ψυχολογίας της αγοράς και στην ουσία της. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τι χρονικό ορίζοντα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ:   Τον χρονικό ορίζοντα , δεν μπορώ να σας τον προσδιορίσω.
Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ ΚΙΛΚΙΣ): Ευχαριστούμε πολύ τις φίλες και τους φίλους δημοσιογράφους.