30 Μαΐ 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΙΚΗ" και στον δημοσιογράφο Χ. Κιούπη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά πόσο το DNA του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξει τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε βασιζόμενο στο τρίπτυχο των αρχών της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης: «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση». Σήμερα καμιά από τις αρχές μας δεν μπορεί να υπηρετηθεί χωρίς ισχυρή εθνική οικονομία, άλλο παραγωγικό ιστό, διαφορετική δομή κρατικής διοίκησης, διαφάνεια και λογοδοσία των μελών της κυβέρνησης και των κρατικών λειτουργών. Το ΠΑΣΟΚ άντεξε μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις τη δεκαετία του '70, άντεξε την προσπάθεια διάλυσής του από ανίερες συμμαχίες των πολιτικών του αντιπάλων που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο ιδρυτής του υπήρξε κλέφτης την δεκαετία του '80, άντεξε στην δύσκολη προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας μετά τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα Μητσοτάκη και στη διαδικασία διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του '90, άντεξε την ολική του ανασυγκρότηση μετά από την καθολική του εκλογική ήττα το 2004, τη νέα ήττα το 2007 και την διαδικασία αμφισβήτησης της ηγετικής παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου τη δεκαετία του 2000. Θα αντέξει και σήμερα. Οφείλει να βρει εκείνους τους μηχανισμούς που θα κάνουν λιγότερο δυσβάσταχτο το βάρος στον ελληνικό λαό. Οφείλει να ωθήσει τη χώρα στην ανάπτυξη συνθέτοντας ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που ανταποκρίνεται στην εποχή, αλλάζοντας δομές ξεπερασμένες που αγκυλώνουν και ακυρώνουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Οφείλει τον πλούτο που θα παραχθεί να τον μοιράσει όσο πιό δίκαια μπορεί. Αυτή η μεγάλη του αποστολή είναι το dna του ΠΑΣΟΚ και συνθέτει στη βάση του ελληνικού λαού έναν νέο πατριωτισμό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι άλλα υποσχεθήκατε προεκλογικά και άλλα πράξατε μετεκλογικά;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ότι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν σε πόσο δύσκολη κατάσταση έχει φτάσει η χώρα μας. Δείχνουν ότι είναι τόσο σίγουροι ότι η κυβέρνησή μας θα τα καταφέρει απόλυτα να βγάλει τη χώρα από την κρίση, που επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το πολιτικό δικαίωμα, την πολιτική πολυτέλεια, να ασκούν κριτική εκ του δήθεν ασφαλούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί είναι αυτοί που θέτουν θέμα ανασχηματισμού, με το επιχείρημα ότι ο κύκλος του σημερινού κυβερνητικού σχήματος ολοκληρώθηκε. Μπορούν άραγε να προχωρήσουν τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, όταν κάποιοι υπουργοί τα αποδέχονται με μισή καρδιά;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η πολιτική δεν είναι λούνα παρκ. Υπηρετείς τον ελληνικό λαό σημαίνει ότι πασχίζεις, κουράζεσαι ενίοτε υποφέρεις, αποφασίζεις γι' αυτόν και κουβαλάς το βάρος των αποφάσεων, δεν εφησυχάζεις και στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου κάνεις τον απολογισμό σου και αν έχεις κουράγιο επαναθέτεις την πολιτική σου στην κρίση του λαού. Όποιος δεν αντέχει ή δυσθυμεί στον πολιτικό ανήφορο απλώς μένει πίσω. Το κέντρο βάρους δεν βρίσκεται στα πρόσωπα ούτε στην κυβέρνηση. Βρίσκεται στην υπηρέτηση του στόχου και ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου, όταν εκείνος κρίνει ότι χρειάζεται παρέμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν εκτός Κ.Ο. λόγω της στάσης τους στα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας. Θα τεθούν και εκτός κόμματος;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η συμπεριφορά όλων μας ελέγχεται και κρίνεται από τα καταστατικά θεσμικά όργανα του Κινήματος. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή τους ήταν εσφαλμένη γιατί με τη στάση τους έθεσαν υπό αμφισβήτηση την κορυφαία στιγμή της επικύρωσης της μοναδικής περίπτωσης σωτηρίας της χώρας από τη χρεωκοπία αλλά και δημιούργησαν, ίσως και χωρίς να το θέλουν, μεταξύ των συναδέλφων βουλευτών διαβαθμίσεις κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Στόχος είναι ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα είναι ο καθρέφτης της χώρας μας. Κακές διοικήσεις, υπέρογκες σπατάλες, κακές παροχές, άδικες συντάξεις, κακή σχέση κράτους - ασφαλιστικών φορέων, κακή σχέση ασφαλισμένων - ασφαλιστικών φορέων, ανεπαρκής στελέχωση σε κρίσιμους τομείς και υπερστελέχωση εκεί που δεν υπάρχουν ανάγκες, αδιαφάνεια, ανύπαρκτος σχεδιασμός, χαμηλή ως μηδενική απόδοση των αποθεματικών. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι όλο αυτό το χάος σχεδιάστηκε να το πληρώσουν οι νέες γενιές. Ακόμη και αυτοί που σήμερα δεν είναι ασφαλισμένοι. Αυτόν τον κατήφορο πρέπει να σταματήσουμε. Όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε. Κυβέρνηση, κόμματα, διοικήσεις, ασφαλισμένοι και συνδικαλιστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ήρθε η ώρα για ένα συνέδριο, που θα επικυρώσει την στροφή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει πολιτική στροφή του ΠΑΣΟΚ. Η άποψη ότι έχει συντελεστεί αλλαγή πολιτικής και ως εκ τούτου θα πρέπει να επικυρωθεί από Συνέδριο, νομίζω ότι υπηρετεί την ανασφάλεια κάποιων να επιβεβαιώσουν το πόσο αναγκαίοι είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα. Αν πιστεύουν ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής τότε οφείλουν να ζητήσουν προσφυγή στον ελληνικό λαό και όχι να μιλάνε εκ του ασφαλούς. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που είναι γέννημα των δημοκρατικών και κοινωνικών αιτημάτων και αγωνιών του ελληνικού λαού και έτσι θα συνεχίσει. Και τελικά εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτήν την κρίση θα τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Ποια είναι και από ποιους διατυπώνεται άλλη υλοποιήσιμη πρόταση και όχι φτηνή, ανέξοδη και λαϊκίστικη κριτική;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αλήθεια εννοεί το ΠΑΣΟΚ την κάθαρση με αφορμή πολύκροτες υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Siemens ή τα δομημένα ομόλογα;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Φως παντού τιμωρία κάθε υπεύθυνου. Δικαιοσύνη και Βουλή στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης για την εμπέδωση του περί δικαίου αισθήματος του πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε επιτέλους κάποιους και από το ΠΑΣΟΚ να πληρώνουν για τα ανομήματα τους -ο λαός το λέει να πάνε φυλακή-, ή θα οδηγηθούμε για ακόμη μια φορά σε συγκάλυψη;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, όλοι και όλα χωρίς εξαίρεση. Είναι δέσμευση τιμής για όλο τον ελληνικό λαό, για τον πολιτικό κόσμο. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο κώδικα αξιών, που θα τον τηρούμε όλοι και παντού. Προσοχή όμως αυτή η απαίτηση για άμεση απόδοση δικαιοσύνης να μην οδηγήσει σε εξιλαστήρια θύματα, λαϊκά δικαστήρια, τιμωρία των μικροσυντελεστών και όχι των κυρίως υπευθύνων, που θα ικανοποιήσουν προσωρινά την κοινή γνώμη, αλλά θα αναπαραγάγουν μακροπρόθεσμα το έλλειμμα απόδοσης δικαιοσύνης που διαπιστώνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποια κριτήρια θα δώσει το ΠΑΣΟΚ τα χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Με τα κριτήρια του Καταστατικού μας και την πρόσθετη ευθύνη που μας δημιουργεί η πρώτη εφαρμογή του Καλλικράτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα αρχίσει και μέχρι πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά και την ψήφιση του Καλλικράτη, με την διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος από όσους επιθυμούν να έχουν την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές και θα ολοκληρωθεί ως πρώτη και κύρια φάση με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου περί το τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα και με την αντίληψη που εκφράζει το Καταστατικό μας οι επιλογές για τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους των μεγάλων Δήμων της χώρας θα είναι η προτεραιότητά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως στις 13 μεγάλες περιφέρειες;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όπως έχω πει και παλαιότερα να εκλεγούν εκείνοι που θα κάνουν πράξη τον Καλλικράτη και όχι εκείνοι που θα ακυρώσουν τον Καλλικράτη στην πράξη. Να εκλεγούν εκείνοι που τον στηρίζουν στην κοινωνία, στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ, στη Βουλή και όχι εκείνοι που καταψηφίζουν και καταγγέλλουν. Είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα της νέας αρχιτεκτονικής στο κράτος για να το μετατρέψουμε σε πολιτικό αγώνα με όρους ποδοσφαίρου.