17 Δεκ 2010

Χαιρετισμός στην Ημερίδα για την Ισότητα, της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να μιλήσω στην ημερίδα σας. Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να είμαι σήμερα μαζί σας. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω αυτήν την πρωτοβουλία σας.
Η ένταξη της ισότητας σε όλες τις πολιτικές (gender mainstreaming) είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όλες. Ακόμα περισσότερο σήμερα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας.
Είναι αποδεκτό από όλους, ότι οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, είναι τα «πρώτα θύματα». Ως κυβέρνηση έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να τους δώσουμε εκείνα τα εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να βγουν από το τέλμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της οικονομικής εξάρτησης.
Άλλωστε, η ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και την αγορά εργασίας αποτελεί στοιχείο ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας και εξασφαλίζει το αναπτυξιακό μας μέλλον.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, εξασφαλίζοντας την αντιπροσωπευτικότερη συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, εξασφαλίζει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη.
Όσον αφορά στο κομμάτι της γυναικείας επιχειρηματικότητας, θα ήθελα να πω πως στην εποχή που διανύουμε, στην εποχή που όλοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες δοκιμάζονται, η επιχειρηματικότητα αποτελεί μια έξοδο διαφυγής από την ανεργία.
Οι γυναίκες είναι ένα δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και η συμβολή τους είναι απαραίτητη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Στο δύσκολο δρόμο που διανύουμε, οι γυναίκες με τις καινοτόμες ιδέες τους και τη μαχητικότητά τους μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ισότιμα τη θέση τους στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να λειτουργήσουν ως καταλύτης στην ανάπτυξη της χώρας. Τις έχουμε ανάγκη. Εμείς ως οργανωμένη Πολιτεία θα σταθούμε στο πλευρό τους αρωγοί, στην πορεία προς την ουσιαστική ανάπτυξη, την ανάταξη της οικονομίας μας, την επανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας.
Και πάλι σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας .