20 Δεκ 2010

Χαιρετισμός στην Τελετή Ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Χαιρετισμός στην Τελετή Ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, των αιρετών αντιπεριφερειαρχών και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Παναγιώτατε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρία και κύριοι αντιπεριφερειάρχες,
Κυρίες και κύριοι μέλη του περιφερειακού συμβουλίου,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας της πρώτης αιρετής διοίκησης της Περιφέρειας.
Καταρχάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους και όλες, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για την εκλογή σας σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην αυγή μιας νέας εποχής για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο και να σας ευχηθώ καλή και δημιουργική θητεία.
Είστε μέλη της πρώτης διοίκησης που εκλέχθηκε με το νόμο του Καλλικράτη, ο οποίος αποτελεί τομή για τη διοίκηση της χώρας, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας και βάζει τέλος στο μοντέλο του συγκεντρωτισμού και του υδροκεφαλισμού στη δημόσια διοίκηση.
Σήμερα, που ζούμε μια εποχή ανατρεπτική, μια ιστορική συγκυρία που προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη περιορισμού του αναποτελεσματικού, συγκεντρωτικού και σπάταλου κράτους. Με τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε μέσα από τον «Καλλικράτη», πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο κράτος, που θα σέβεται το δημόσιο χρήμα και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές δομές.
Στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα από όλους μας καλώ καθέναν από εσάς να συνεισφέρει το μέγιστο δυνατό. Η νέα δομή της αυτοδιοίκησης με τη συμβολή όλων σας είναι προϋπόθεση για την επιτυχία των αλλαγών που συντελούνται για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της οικονομικής βιωσιμότητας, της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι αλλαγές που συντελούνται σήμερα δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. Είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια μας αφορούν όλους από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προερχόμαστε. Με τη δική σας συνεργασία, πρέπει να αφήσουμε στο περιθώριο αντιλήψεις και πρακτικές άλλων εποχών, που μας πήγαν πίσω και να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα πατάει γερά στα πόδια της και θα στηρίζεται στους πολίτες της, στους Δήμους και τις Περιφέρειές της.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Σας καλώ όλους σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη που χτυπά η καρδιά των Βαλκανίων, να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα μας πλήγωσαν, όλες τις κακοδαιμονίες του κεντρικού κράτους που μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση. Ας κάνουμε παρελθόν την αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την, με κάθε τρόπο, εξάρτηση από την κεντρική εξουσία και ας ξεκινήσουμε μια νέα πορεία με σεβασμό προς τον πολίτη και τον τόπο μας.
Εύχομαι σήμερα, από αυτό το βήμα, με τις αρμοδιότητες που έχετε στα χέρια σας να δουλέψετε συλλογικά για να απελευθερώσετε τις δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας και να διευκολύνετε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Εύχομαι, από καρδιάς να καταφέρετε να είστε πάντα δίπλα στον πολίτη παρέχοντας υπηρεσίες ποιότητας, με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.
Ευχαριστώ.