8 Φεβ 2012

Ανακοίνωση του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη

Παρατηρείται ένα μπαράζ δημοσιευμάτων ιδίως οικονομικών εφημερίδων σε βάρος της πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, των υπηρεσιών και της ηγεσίας του. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν φτάσει μέχρι και στο σημείο να ερμηνεύουν τις αποφάσεις με βάση σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούν δε χαρακτηρισμούς περί αποτυχημένου υπουργού, προσωπικής του ήττας κλπ. Σε τοποθετήσεις δημοσιογράφων του οικονομικού ρεπορτάζ και μάλιστα παρουσία πολλών άλλων προσώπων, χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου «αυτός που κάνει τον Αναπληρωτή Υπουργό». 
Τι συνέβη και υπάρχει αυτή η έξαρση; Αυτό το πάθος; Τι μεσολάβησε τις τελευταίες μέρες και από την προ ημερών θετική υποδοχή που έτυχε η δημοσιοποίηση τόσο σημαντικών στοιχείων και δράσεων που αφορούν την αγορά, σήμερα καταλήξαμε στην απαξίωση των πάντων; 
Αυτό που συνέβη είναι η ενημέρωση ότι στο τεχνικό μνημόνιο έχει συμπεριληφθεί όρος για την κατάργηση της υποχρεωτικής δια νόμου δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στις εφημερίδες. Το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να υπάρξει αυτή η πρόβλεψη στο τεχνικό μνημόνιο με την τρόϊκα είναι ένα θέμα που χωρά πολύ συζήτηση και μπορούμε να την κάνουμε και δημόσια. 
Τη θέση του Υπουργείου επί της ουσίας όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τη γνωρίζουν. Το να απαξιώνουν οι εφημερίδες πολιτικά πρόσωπα γιατί θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από ενδεχόμενη εφαρμογή αποφάσεων με τόσο άμεσο και κυνικό τρόπο αποτελεί πρόκληση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη λειτουργία του τύπου εντός αυτού.