29 Μαρ 2012

Μια ουσιαστική τοποθέτηση από τον Παναγιώτη Ρήγα

Αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αλυσίδα LIDL

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012  


Έρευνα συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε χώρες της ΕΕ -Αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αλυσίδα LIDL 

Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προχώρησε το Δεκέμβριο του 2011, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία, στη διενέργεια έρευνας συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως επωνύμων προϊόντων διεθνών εταιριών, με παρουσία στις περισσότερες ή και σε όλες τις χώρες του δείγματος. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εκπτωτική αλυσίδα λιανικής (hard discounter) LIDL, σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες, έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή Φ.Π.Α., είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας. 

Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς απέστειλε στη LIDL επιστολή, γνωστοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία τιμών και έλαβε σχετική απαντητική επιστολή. Η LIDL μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες για να αιτιολογήσει τις διαφορές τιμών. 

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες του δείγματος, λειτουργεί μόνο το LIDL ως εκπτωτική αλυσίδα μετά και την αποχώρηση του ALDI. Αναφέρει, επίσης, το επιχείρημα του υψηλού κόστους μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων στη χώρα μας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς το υψηλό κόστος να επηρέαζε ανάλογα και τα επώνυμα προϊόντα διεθνών προμηθευτών γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από την Γαλλία και την Ιταλία. 

Τα σχετικά στοιχεία με την ανάλυσή τους διαβίβασε με αναφορά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης, τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δείτε παρακάτω τη συγκριτική ανάλυση

Στο "Κουτί της Πανδώρας" για τους λόγους που με οδηγούν μακριά από την ενεργό πολιτική

Από την εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" του Κ. Βαξεβάνη

21 Μαρ 2012

Ευρωπαϊκά βραβεία προώθησης της επιχειρηματικότητας

Υπογράφηκε από τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, η δράση "Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας" η οποία αποσκοπεί στην αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας των δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Οι προτάσεις κατατίθενται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας το αργότερο έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012.

Αναλυτικά πληροφορίες σχετικά με τη πρόσκληση βρίσκονται εδώ

20 Μαρ 2012

Σχολιασμός της επικαιρότητας

Το καίριο σήμερα είναι η διατύπωση του αυτονόητου. Αυτονόητο στις μέρες μας θα έπρεπε να είναι  ότι τα πολιτικά στελέχη ξεπερνούν το συναίσθημα αυτοσυντήρησης που έχουν αναπτύξει προκειμένου να επιβιώσουν στο παλαιοκομματικό πολιτικό περιβάλλον. 
Ήδη και μόνο με την προοπτική των εκλογών η αυτοσυγκέντρωση των κυβερνητικών στελεχών έχει ήδη τεθεί σε δοκιμασία. 
Ήδη και μόνο με την προοπτική των εκλογών κάθε ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης ευθέως τορπιλίζεται από τους όποιους εμπλεκόμενους, με την ελπίδα της ανατροπής των μεταρρυθμίσεων μέσω των εκλογών. 
Ήδη και μόνο με την προοπτική των εκλογών ο Πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης πολιτικής σχιζοφρένειας, καθώς αντιπολιτεύονται υπερψηφίζοντας. 
Σήμερα που η χώρα οφείλει να κάνει υπέρβαση αποτελεσματικότητας, να μη δώσει δικαίωμα εκπαραθύρωσής της από την ευρωζώνη, να μην οδηγηθεί στην πλήρη κατάρρευση και το οριστικό περιθώριο, η προσήλωση όλων έχει στραφεί στις δημοσκοπήσεις, στον κατακερματισμό του πολιτικού χάρτη και στο καθημερινό reality show προσχωρήσεων και αποχωρήσεων από τα κόμματα. Με αυτόν τον τρόπο δικαίως η κοινή γνώμη τρομοκρατείται από την εικόνα της χώρας που χάνεται και των κομμάτων που χτενίζονται. 
Σήμερα κυνικά, ωμά, ο κύριος Σαμαράς με τη δική του μικρή, ιδιοτελή στόχευση, έχει οδηγήσει τη χώρα σε ατέρμονη προεκλογική περίοδο και έχει αναλάβει την ευθύνη αποπροσανατολισμού της από τη βασική της στόχευση.

Μια θέση και ένα ερώτημα

ΘΕΣΗ: Η «τροπολογία της Πεντέλης» που κατατέθηκε και θα τεθεί υπό την κρίση του Κοινοβουλίου αύριο, αποτελεί απόδειξη του ότι σʼαυτή τη χώρα ούτε διδασκόμαστε από τα λάθη και ούτε επιθυμούμε η κοινωνία να χειραφετηθεί αντί να χειραγωγείται. Η Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια της εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε χροιά και ανεξάρτητα καταρχήν προθέσεων. Το Βατοπέδι το απέδειξε. 

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι δυνατόν να ζητά η Ιερά Κοινότητα να εκχωρηθεί με κανονιστική πράξη κάθε αρμοδιότητα της πολιτείας για περιβαλλοντικές εγκρίσεις σε «υπηρεσία» εντός των ορίων του Άθω, ενώ ήδη έχουν αναπτυχθεί σε τρία σημεία φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις, εκτελούνται συνεχείς διανοίξεις δρόμων και πολλές αυθαίρετες κατασκευές;

19 Μαρ 2012

Δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ

Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ στο πλαίσιο των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Στο XanthiPress



Στο ThrakiToday

17 Μαρ 2012

Αύριο...

Η ψήφος σου έχει νόημα
την Κυριακή 18 Μαρτίου το ΠΑΣΟΚ ξεκινά την πορεία προς τις κάλπες
καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος σε μία συνάντηση συσπείρωσης
καλεί τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους την ανάδειξη του Βαγγέλη Βενιζέλου σε νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ τολμά
να ξεκινά και πάλι από τη βάση του
να προχωρά με τη συμμετοχή των πολιτών

Δεν είναι ένα εσωτερικό κάλεσμα
είναι κάλεσμα ανάδειξης και πάλι όλων των δυνάμεων του Κινήματος
για να είναι η πορεία προς τις κάλπες, πορεία ευθύνης και προοπτικής

16 Μαρ 2012

Δελτίο Τύπου

Ξάνθη 16/3/2012 

Τώρα, που ο κ. Κοντός 'στέγνωσε' επιχειρημάτων για το θέμα την γεωθερμίας, θα τολμήσει αλήθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τους χειρισμούς της καθοδηγούμενης από τον ίδιο ΣΕΚΕ στο θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ;

15 Μαρ 2012

3ο Δελτίο Τύπου για το θέμα της γεωθερμίας


Ξάνθη 15/3/2012

Χθες διένειμα, για την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών της Ξάνθης, απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των υπηρεσιακών παραγόντων, που αφορούν στο σύνολο των θεμάτων για τα οποία προσπάθησε, με διαρροές των συνεργατών του στον τοπικό τύπο, ο κ. Κοντός να εγείρει ζητήματα αναφορικά με τον διεθνή διαγωνισμό για την ερευνά και αξιοποίηση του Γ/Θ πεδίου του Νέστου.

Με θλίψη διαπίστωσα ωστόσο πως ο κ. Κοντός αντί να ξεκαθαρίσει τη δική του πολιτική θέση για τα πράγματα επιμένει, με παιδιάστικο πείσμα, να αναμασά αμήχανα τα διάφορα περί μηνυτήριων αναφορών.

Του δηλώνω ευθέως ότι ως πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει δικαίωση των ισχυρισμών του στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Ως πολιτικός όμως και εκλεγμένος βουλευτής του Νομού δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον του τόπου. Ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου δεν έχει το δικαίωμα να φρενάρει, είτε από άγνοια είτε από δόλο, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Επειδή όμως τα μισόλογα του κ. Κοντού δημιουργούν εύλογες απορίες οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι σε μένα αλλά στους πολίτες της Ξάνθης πρωτίστως, στα παρακάτω ερωτήματα.

Ποιός από τους δύο τους έχει δίκιο; Ο ίδιος που μέσω των συνεργατών του μιλά για σκάνδαλό ή ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Σ. Καλαφάτης ο οποίος τον περασμένο Μάιο, αποδεχόμενος την επιτυχία του διαγωνισμού, τον εμφάνιζε ως αποτέλεσμα του νομοθετικού έργου της ΝΔ;
(Η σχετική αναφορά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης είναι εδώ:http://ndthessaloniki.gr/?p=1063)

Γιατί περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο για να διατυπώσει τις ενστάσεις του; Αφού διαφωνούσε με τους όρους της προκήρυξης και δεν εναντιώθηκε τότε που προέκυπτε το θέμα;

Αλήθεια, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του  ν.3734/2009 που ψηφίστηκε από τη ΝΔ σε ποιόν πράγματι θα κάνει μήνυση; Στον συνάδερφό του τον κ. Μπουγά τότε υφυπουργό της ΝΔ που εξέδωσε τις κανονιστικές διατάξεις ή μήπως στον εαυτό του που ψήφισε τον νόμο;

Γιατί ο κ. Κοντός δεν διένειμε το σύνολο τον πρακτικών της επιτροπής στον τοπικό τύπο παρά μονάχα τη δική του τοποθέτηση αποκρύπτοντας τις απαντήσεις που του έδωσε η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφορικά με τον αριθμό των γεωτρήσεων και τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψηφίων αναδόχων;

Δυστυχώς για τον κ. Κοντό οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι αρκετά απλές. Επέλεξε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να κάνει προεκλογικό σπέκουλο. Διάλεξε όμως λάθος θέμα.

Τέλος ο κ. Κοντός δεν μας ξεκαθάρισε ακόμη, καταψήφισε ή όχι το άρθρο περί κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων Γ/Θ πεδίων συμφωνώντας με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε τότε ότι "διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο  ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή."

Οφείλω κλείνοντας να απευθυνθώ σε ορισμένους εκδότες που έχουν αναλάβει προσωπικά την κούρα της υποψηφιότητας του κ. Κοντού. Τους ζητώ πριν δηλώσουν τη θέση τους να διαβάζουν τις ανακοινώσεις που τους αποστέλλω γιατί στην προσπάθεια τους να αποδειχθούν βασιλικότεροι του βασιλέως παραποιούν την πραγματικότητα. Να τους το ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι το χθεσινό κείμενο δεν έχει καμία σχέση με τα αποσπάσματα της συνεδρίασης της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου που τους διένειμε ο κ. Κοντός την προηγούμενη εβδομάδα (όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι) δήθεν για να το παρουσιάσουν ως ρεπορτάζ. Μην εκτίθενται λοιπόν γιατί εκθέτουν και τον κ. Κοντό με την παιδαριώδη συμπεριφορά τους. Εάν διαβάσουν το κείμενο που τους απέστειλα τότε καταρχήν θα λύσουν πολλές και από τις δικές τους απορίες αλλά θα ανακαλύψουν και την ταμπακέρα που αναζητούν. 

2o Δελτίο Τύπου για το θέμα της γεωθερμίας

Ξάνθη 14/3/2012
 Με έγγραφό μου στις 9/3/2012 προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Μανιάτη ζήτησα την επίσημη θέση του ΥΠΕΚΑ και των υπηρεσιακών του παραγόντων στις αιτιάσεις του κ. Κοντού αναφορικά με το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού για την έρευνα και αξιοποίηση του Γ/Θ πεδίου του Νέστου. Στο πλαίσιο αυτό σας επισυνάπτω το κείμενο της ερώτησής μου και τα κείμενα των απαντήσεων.

Αθήνα 9 Μαρτίου 2012
Αγαπητέ Γιάννη Με βάση την τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων αλλά και δηλώσεις του βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. Αλέξανδρου Κοντού, έχει δημιουργηθεί στον τοπικό τύπο και επιχειρείται και σε επίπεδο κοινωνίας, η εμφάνιση της συναφθείσας σύμβασης με την ανάδοχο του διαγωνισμού εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Δέλτα Νέστου, ως αδιαφανούς και μη συμφέρουσας προς το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα ο κ. Κοντός σε ανακοίνωσή του της 8/3/2012 αναφέρει ότι «συνεχίζοντας τις προσπάθειές του πάντα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της προάσπισης των συμφερόντων του Τόπου μας και προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη των σχετικών συμβάσεων και να αποτραπεί η επί 30 χρόνια εκμετάλλευση σημαντικού μεγέθους των γεωθερμικών πεδίων της χώρας μας από μία και μόνον εταιρία, προσωπικά ετοιμάζει και θα καταθέσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Μουζακίτη μηνυτήρια αναφορά για την ποινική διερεύνηση του θέματος». Παρακαλώ όπως έχω την θέση της Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αιτιάσεις του βουλευτή ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, ούτως ώστε η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί πλήρως για τα θέματα εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις υποκινούμενες από πολιτικές σκοπιμότητες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να μπλοκάρεται κάθε αναπτυξιακή διαδικασία στην χώρα.
Με εκτίμηση
Σωκράτης Ξυνίδης
Βουλευτής Ξάνθης

Δείτε την απάντηση του Υπουργού και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου παρακάτω
 

12 Μαρ 2012

Δελτίο Τύπου

Σε φύλλο της εφημερίδας "Φωνή της Ξάνθης" στις 2/3/2012, που αναπαραγάγει "ρεπορτάζ" Αθηναϊκής εφημερίδας, γίνεται αναφορά στη διαδικασία μίσθωσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης των μελών του Κοινοβουλίου. Στο ίδιο δημοσίευμα ο συντάκτης του καταθέτει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι βουλευτές του Νομού δεν ζήτησαν να εξαιρεθούν από το εν λόγω μέτρο. 
Ενημερώνω λοιπόν τον συντάκτη του άρθρου ότι με την από 20/12/2011 επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έχω ζητήσει την εξαίρεση μου από τη διαδικασία μίσθωσης και τη διαδικασία παραλαβής νέου αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης. Επίσης σας γνωστοποιώ ότι από τις 11/1/2012 έχω επιστρέψει στη Βουλή των Ελλήνων το όχημα που μου είχε παραχωρηθεί με την εκλογή μου ως βουλευτή Ξάνθης. 
Στην ίδια κατεύθυνση και προκειμένου να προλάβω πιθανές δεύτερες σκέψεις σας γνωστοποιώ ότι δεν έχω ζητήσει να μου διατεθεί μέσο μετακίνησης στα πλαίσια των καθηκόντων μου ως Αν. Υπουργός. Το σύνολο των μετακινήσεων μου στην Αθήνα πραγματοποιείται με χρήση του ιδιωτικού μου αυτοκινήτου και τα έξοδα της μετακίνησης τα καλύπτω ο ίδιος. 
Η κίνηση μου αυτή δεν έτυχε δημοσιότητας γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι στις εποχές που ζούμε ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και την προσωπική στάση ζωής στα πράγματα. Ωστόσο αρνούμαι να "τσουβαλιάζομαι" και να στοχοποιούμαι στην λογική ενός κλίματος συνολικής ισοπέδωσης των πάντων που εντέχνως καλλιεργείται από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους. 
Ειδικότερα σε ότι αφορά εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης του τόπου μου θα περίμενα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο πρόσωπό μου, την διασταύρωση των πληροφοριών που αναπαράγουν είτε από εμένα είτε από τους συνεργάτες μου στην Ξάνθη. Τέλος, ελπίζω ότι τώρα που τουλάχιστον έχει ξεκαθαριστεί η δική μου στάση θα αναζητηθεί και από τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα του τόπου μας να ξεκαθαρίσουν τη δική τους θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

9 Μαρ 2012

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση για τις διαφορές στις τιμές των προϊόντων.

Την προσφυγή του Υπουργείου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και διαβίβαση της σχετικής επιστολής στον εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων, ανακοίνωσε ο Αν. Υπουργός Σ. Ξυνίδης στις ενδείξεις για ύπαρξη καρτέλ δύο βασικών προμηθευτών στο ρύζι. Στην σημερινή του απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Μπεντενιώτη, ανακοίνωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί και για τα υπόλοιπα βασικά προϊόντα όπου διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το στιγμιότυπο από την σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΑ κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

Δεν θα απαντήσω στις προσωπικές ύβρεις και χαρακτηρισμούς που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος. Στις όποιες δημόσιες συναντήσεις και συνεργασίες μας μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις του σχετικά με το πρόσωπό μου και την δράση μου στην Κυβέρνηση ήταν απολύτως θετικές. Προφανώς ενοχλήθηκε που εντόπισα τόσο κραυγαλέα ασυνέπεια θέσεων του ΕΒΕΑ και του ιδίου προσωπικά στο θέμα των δημοσιεύσεων των ισολογισμών. Άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την προνομιακή του αντιμετώπιση από τα συγκροτήματα των μέσων ενημέρωσης, ως σχολιαστής. Παρεπιπτόντως αναφέρω ότι ως εποπτεύων το σύνολο των Επιμελητηρίων, υπουργός, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής μου ότι η τελευταία απόφαση που ανάρτησε το ΕΒΕΑ στο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι από 1/2/2012. Όπως επίσης ότι το ΕΒΕΑ ενώ σε επίπεδο μελών είναι το δεύτερο στην Ελλάδα, σε επίπεδο αποφάσεων που αναρτά στο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι μόλις στην 52η θέση μεταξύ των 59 επιμελητηρίων. Ανήρτησε συνολικά 58 αποφάσεις όταν το αντίστοιχο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης έχει αναρτήσει 1.286. Το γεγονός αυτό δύο ερμηνείες μόνο μπορεί να έχει. Η πρώτη ότι έχει την μικρότερη δραστηριότητα μεταξύ των ανά την Ελλάδα Επιμελητηρίων. Η δεύτερη ότι δεν τηρεί την υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων. Επειδή μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι ισχύει η πρώτη ερμηνεία, διαβιβάζω σήμερα τα σχετικά στοιχεία στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

8 Μαρ 2012

Δελτίο Τύπου για το θέμα της γεωθερμίας


Από προχτές έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου μια σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, τα οποία βάλουν κατά των διαδικασιών έρευνας και διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου του Νέστου. Μάλιστα είναι κοινώς γνωστό ότι το σύνολο των δημοσιευμάτων έχουν ως σημείο αναφοράς στην κριτική τους, την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Α. Κοντού στην αρμόδια επιτροπή της βουλής στην οποία ήρθε προς ενημέρωση το σχέδιο της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας αποτέλεσε για τον Νομό μας διαρκές αίτημα που το υιοθέτησαν και αγωνίστηκαν για αυτό με πάθος τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ως απόλυτη προτεραιότητα για την Ξάνθη την εποχή που ο κ. Κοντός ως αρμόδιος υπουργός έκλεινε το ένα μετά το άλλο τα συνεταιριστικά εργοστάσια αποδυναμώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την παραγωγική βάση του Νομού. Στην κατεύθυνση αυτή δύο μεγάλες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Η πρώτη (Ν.4001/2011 άρθρο 180) δίνει το δικαίωμα κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων επιτρέποντας τη μίσθωση γεώτρησης και την υλοποίηση ιδιωτικών υποδομών προσφέροντας έτσι ευελιξία στην διαδικασία αξιοποίησης του δυναμικού. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της αποκεντρωμένης διοίκησης κατατέθηκαν 27 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το σύνολο των Γεωθερμικών πεδίων της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ 4 από αυτές αφορούν στο πεδίο του Ερασμίου και 5 σε εκείνο της Κεσάνης.

Αλήθεια προς τί το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Κοντού όταν ο ίδιος και η ΝΔ καταψήφιζαν την συγκεκριμένη διάταξη στη εθνικό κοινοβούλιο;

Συμφωνεί ακόμη ο όψιμος υποστηρικτής των μικροκαλλιεργητών κ. Κοντός με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο άρθρο τότε ότι "διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο  ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή."

Η δεύτερη αφορά στην διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού το 2010 για την έρευνα και διαχείριση του μη ερευνημένου και βεβαιωμένου χώρου στο Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου στη Σαμοθράκη και τη νότια Χίο ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε η διενέργεια αντίστοιχου διαγωνισμού για ακόμη 4 περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Ειδικότερα στην περιοχή μας αφορά το σύνολο του πεδινού τμήματος του Νέστου εξαιρώντας το ήδη βεβαιωμένο δυναμικό των πεδίων του Ερασμίου, της Κεσάνης και του Ερατεινού σε ότι αφορά στο νομό Καβάλας (Η διατύπωση με σαφήνεια επαναλαμβάνεται τόσο στο κείμενο του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο του μισθωτήριου συμβολαίου). Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών κρίθηκε γόνιμος και κατέληξε στην ανακήρυξη αναδόχου ο οποίος ειδικά για τον κάμπο του Νέστου έχει προβλέψει επενδύσεις της τάξης των 71 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει πλέον οριστικά το θέμα της διερεύνησης του συνόλου του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής μας και τίθενται οι βάσεις, εφόσον βεβαίως οι μελέτες το αποδείξουν, ακόμη και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας στην περίπτωση αυτή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και την ανταγωνιστική του θέση. Για τους γνώστες των θεμάτων της γεωθερμίας άλλωστε αυτό θα σημαίνει περισσότερη και φθηνότερη διαθέσιμη ενέργεια για την υλοποίηση συνδυαστικών δράσεων και ειδικότερα δράσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Αναρωτιέμαι αλήθεια τί θέλει να πει ο κ. Κοντός αφήνοντας ερωτηματικά για το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη; Θα αισθανόταν άραγε πιο σίγουρος εάν είχε επιλεγεί κάποιος μειοδότης; Μήπως τότε θα σήκωνε το λάβαρο των καταγγελιών περί διαφθοράς και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας;


Από σκοπιμότητα ή από απλή αγνοία συνεχίζει να αναφέρεται στην στο βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό Ερασμίου και Κεσάνης το οποίο όπως αναφέρεται σε όλα τα κείμενα αλλά και στην πρώτη σελίδα της σύμβασης που έχει στη διάθεσή του εξαιρείται του διαγωνισμού;

Πώς ακριβώς οραματίζεται την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της χώρας χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις σε μία εποχή όπου οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά στον βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών του φιλοδοξιών ο κ. Κοντός δείχνει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα και όλα ακόμη και όταν είναι προφανές ότι  κριτική που ασκεί στοχοποιεί διαδικασίες που ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο.

Τέλος δεν μπορώ να περάσω δίχως σχολιασμό την χθεσινή καταγγελία του κ. Παυλίδη ο οποίος ανακάλυψε  την εξαγορά του ακινήτου της Φωνής της Αμερικής άκουσον, άκουσον από το ακίνητο που φιλοξένησε το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων που βρίσκεται στην λίστα των πρώτων ακινήτων που διαθέτει προς αξιοποίηση το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ανακάλυψε δηλαδή ο κ. Παυλίδης την εξαγορά ακινήτου από ακίνητο!!!!

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως οραματίζεται ο κ. Σαμαράς να πυροδοτήσει την ανάπτυξη στη χώρα σε κάθε περίπτωση πάντως να χαίρεται τους πυροκροτητές του, τους κυρίους Παυλίδη και Κοντό, στην Ξάνθη.


7 Μαρ 2012

Ανακοίνωση του Αν. Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη σχετικά με τις θέσεις ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ για τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών

Είναι γνωστό ότι στο τεχνικό μνημόνιο στο οποίο έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τους εκπροσώπους της τρόικα συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση της κατάργησης των δημοσιεύσεων των ισολογισμών των εταιρειών στον έντυπο τύπο. Η πρόβλεψη αυτή, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, συνάντησε την ισχυρή αντίδραση των εκδοτικών συγκροτημάτων εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και των περιφερειακών εφημερίδων. Οι Ενώσεις τους εξέδοσαν σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες δήλωναν την αντίθεσή τους στη ρύθμιση αυτή. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι στις διαμαρτυρίες τους αυτές μνημονεύουν υποστηρικτική κοινή επιστολή -για τη διατήρηση των δημοσιεύσεων- της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή ότι «οι εφημερίδες σήμερα διαδραματίζουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν- ουσιώδη ρόλο στην οικονομική πληροφόρηση. Η κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων σ’αυτές θα περιόριζε τον ρόλο αυτό» και συνεχίζουν ότι «δεν έχουν ωριμάσει ευρύτερα οι συνθήκες για διεξοδική δημοσιοποίηση στοιχείων με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι δημοσιεύσεις οικονομικών καταστάσεων γίνονται με καθυστερήσεις και ταυτόχρονα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τις επιχειρήσεις». 
Όμως ήδη από το έτος 2006 και στα πλαίσια της εξεταζόμενης τότε τροποποίησης του Ν. 2190/1920 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με την υπ’αριθ. πρωτ. 3091/15-9-2006 επιστολή της προς τον τότε υπουργό κ. Σιούφα, απαιτούσε την πλήρη κατάργηση των δημοσιεύσεων και μάλιστα με την ισχυρή επιχειρηματολογία ότι «οι πολλαπλές αυτές δημοσιεύσεις, πέραν της ορθά επιβεβλημένης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οδηγούν σε ένα υπέρογκο για την επιχείρηση κόστος», «το συνολικό οικονομικό βάρος είναι εξοντωτικά μεγάλο και εντελώς αδικαιολόγητο». Επίσης με την από 17-5-2010 επιστολή του προς την τότε υπουργό κ.Κατσέλη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος «κατόπιν διαμαρτυριών επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ» ζητά την κατάργηση των δημοσιεύσεων στις τοπικές εφημερίδες σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι σε μια εποχή όπου η αγορά ασφυκτιά και ο αγώνας για επιβίωση των επιχειρήσεων, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες τη δεδομένη χρονική στιγμή, η συγκεκριμένη διάταξη δεν ωφελεί ούτε αυτές, αλλά, ούτε τους καταναλωτές και θα έπερεπε να επανεξετασθεί» και συνεχίζει ότι «Μετά την κατάργηση της υποχρέωσης για δημοσίευση σε τοπικές εφημερίδες και με τη σύσταση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στέλνουν τους ισολογισμούς και τα λοιπά οικονομικά τους στοιχεία στην Κεντρική Υπηρεσία του ΓΕΜΗ που θα τα καταχωρεί σε Διαδικτυακή Πύλη, προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όχι εφήμερα αλλά για πολλά χρόνια». 
Τα παραπάνω μνημονευόμενα έγγραφα υπογράφουν και τότε και τώρα τα ίδια πρόσωπα οι Πρόεδροι της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ.κ. Κασιμάτης και Μίχαλος. Σημειώνουμε ότι υπερ της κατάργησης των δημοσιεύσεων εκτός από την ΚΕΕΕ και το ΕΒΕΑ, με επί τούτου εκδοθέντα έγγραφά τους τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ, τα Επιμελητήρια Δράμας, Σάμου, Έβρου, Μαγνησίας, Ευβοίας, Ηρακλείου. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. 
Scripta Manent.

2 Μαρ 2012

Επιστολή

Πολλοί τους τελευταίους μήνες έχουν επικαλεστεί τη φράση «πρώτα η χώρα και μετά η παράταξη». Υπηρετήσαμε όπως και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη θέση αυτή. Αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες δεκαετιών και γενεών οι οποίες όμως έχουν ονοματεπώνυμο. Οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες για όσους κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες υπηρετώντας το πελατειακό κράτος, την μηχανική συσσώρευσης χρέους και την ατολμία. Για αυτούς που επέλεξαν την ασφάλεια της «ακινησίας» από τις επώδυνες και δύσκολες επιλογές μεταφέροντας την ευθύνη στις επόμενες γενιές. 
Τολμήσαμε στην πρόσφατη κοινή μας δήλωση - εκφράζοντας την αγωνία πολλών περισσοτέρων - να πούμε την αλήθεια. Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της χώρας και της κοινωνικής συνοχής, η αποφυγή της πτώχευσης και η συνέχιση της προσπάθειας από κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη. Επιβεβαιώνεται καθημερινά, ότι ο αγώνας αυτός είναι σκληρός και το αποτέλεσμα καθόλου δεδομένο, όπως κάποιοι εκ δεξιών και εξ αριστερών ισχυρίζονταν λαϊκίζοντας ασύστολα. 
Οι εκλογές, με συναίνεση των κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν έγιναν το Φλεβάρη και έχουν μετατεθεί για αργότερα. Δυστυχώς, η εμμονή της ΝΔ να καλλιεργεί συνεχώς προεκλογικό κλίμα, για λόγους εσωκομματικούς και πολιτικής σκοπιμότητας, τώρα που όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες και η μέρα μετρά σε χρόνο, μπορεί να καταστεί καταστροφική. Στην ίδια κοινή μας δήλωση σημειώναμε ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταστατικές διαδικασίες, χωρίς διευθετήσεις και μετά από ειλικρινή, επώδυνο, δημοκρατικό διάλογο». Πήραμε τη θέση αυτή, γιατί προτάξαμε τη διαχείριση της εθνικής κρίσης από τις εσωκομματικές εξελίξεις. Ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα, τα όποια όμως δεν μπορούν να γίνουν ούτε βασιζόμενα στη σοφία αυθεντιών ούτε σε προσωπικές στρατηγικές που μπορεί να προκαλέσουν νέες περιπέτειες και δεινά στην παράταξη. 
Σήμερα, δυστυχώς δεν υπάρχουν βασικές πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την διεξαγωγή της εκλογής διαδικασίας με μαζικές ψηφοφορίες σε όλη την επικράτεια. Μένουμε προσηλωμένοι στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και την εμπιστοσύνη στη λαϊκή βάση του κινήματός μας, προτείνουμε όμως ότι στις παρούσες συνθήκες πρέπει να μετατραπεί η επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη σε Θεσμικό Συνέδριο Εκλογής νέου Προέδρου. 
Σήμερα, όλοι οι υποψήφιοι, έχουν ύψιστη υποχρέωση να συνθέσουν και όχι να συνδιαλλαγούν. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί ούτε ως αρχηγικό κόμμα, ούτε ως άθροισμα «προσωπικοτήτων». Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άθροισμα υπογραφών. Αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθήσει στον δρόμο της παθογένειας και της καταστροφικής εσωστρέφειας τότε ο επόμενος Πρόεδρος νομοτελειακά θα ζήσει μόνος με τους «επιτελείς» του στο άδειο πολιτικά καβούκι της Ιπποκράτους κινδυνεύοντας να γίνει ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ… 
Ο νέος πρόεδρος μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στη συλλογικότητα και την δημοκρατική λειτουργία. Να ξεκινήσει την διαδικασία ενός ειλικρινούς, επώδυνου διαλόγου. Να προχωρήσει σε μια διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής ανασύνθεσης. Με μια νέα καταστατική διακήρυξη η οποία θα περιγράφει με σαφήνεια και τόλμη το ιδεολογικό πλαίσιο της προοδευτικής παράταξης αλλά και τους στόχους για τη χώρα. Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη του νέου Προέδρου και η μεγάλη πρόκληση για όλους μας. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ 
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ 
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ 
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ